Ταινία της εβδομάδας

23/05/2018 - 21:30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΔΡ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Διαφήμιση
ΕΓΩ, Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΛΕΪΚ

Σειρά προβολών  «Ο πολιτικός Κεν Λόουτς» στον Κοινωνικό Χώρο.

 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού διοργανώνουν κύκλο προβολών με θέμα "Ο Πολιτικός Κεν Λοουτς". Τέσσερεις ταινίες του Άγγλου δημιουργού με κοινό άξονα το βρετανικό σύστημα πρόνοιας θα προβληθούν στον Κοινωνικό Χώρο (Μονής Αγκαράθου 9) με ελεύθερη είσοδο. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο. 

 

Μετά από κάθε ταινία θα ακολουθεί συζήτηση. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται Τετάρτες με κοινή ώρα έναρξης 21:30. Την επιλογή των ταινιών έκανε ο Διονύσης Κοκκόνης.


 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 23 Μαΐου : Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (2016, 100’)

Σενάριο: Πωλ Λάβερτι, Παραγωγή : Ρεμπέκα Ο’ Μπράιεν, Φωτογραφία : Ρόμπι Ράιαν, Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις, Μουσική : Τζωρτζ Φέντον

Παίζουν: Ντέιβ Τζόουνς, Χάρλεϊ Σκουάιρς, Μπριάννα Σων, Ντίλαν ΜακΚίρναν

Ο Ντάνιελ είναι ένας μαραγκός 59 ετών που σταμάτησε να εργάζεται όταν έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα της δουλειάς του. Αντιμετωπίζοντας το τέρας της βρετανικής γραφειοκρατίας με σκοπό να επιστρέψει στη δουλειά για τα τελευταία του ένσημα, ανακαλύπτει τα νέα οικονομικά δεδομένα του 21ου αιώνα ,ενώ γνωρίζει την Κέιτι μια ανύπαντρη μητέρα και προσπαθεί όπως μπορεί να τη βοηθήσει.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών, Βραβείο BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Βραβείο Αντρικής Ρόλου και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στα Βρετανική Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, Βραβείο Σεζάρ (Γαλλία) Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Βραβείο Empire, Βραβείο Κοινού στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σαν Σεμπαστιάν.

Το trailer της ταινίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Κεν Λόουτς γεννήθηκε στο Νιούνιτον της Αγγλίας στις 17 Ιουνίου 1936. Αφού σπούδασε Νομική στο St. Peters College (Οξφόρδη) και υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο αρχικά σαν ηθοποιός και στη συνέχεια σαν σκηνοθέτης. Η συνεργασία του με την τηλεοπτική σειρά «Το θέατρο της Τετάρτης» έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του, αφού το επεισόδιο της σειράς που έφερε τον τίτλο “Cathy come home” είχε τέτοιο αντίκτυπο που στάθηκε αφορμή να αλλάξει ο νόμος για τους άστεγους στην Αγγλία.

Η κινηματογραφική γραφή του Κεν Λόουτς χαρακτηρίζεται από ωμό ρεαλισμό (ήταν ένας από τους πρώτους Βρετανούς σκηνοθέτες που χρησιμοποίησαν βωμολοχία στις ταινίες τους), αυτοσχεδιασμό, ενώ οι ήρωές του προέρχονται πάντα από τη λαϊκή τάξη. Οι ταινίες του ασχολούνται με τα προβλήματα της τάξης αυτής και συνήθως είναι απαισιόδοξες, κάτι που καθιστά το Λόουτς απευθείας συνεχιστή του kitchen sink cinema που δημιουργήθηκε στην Αγγλία μετά τον πόλεμο. Είναι κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών με 13 ταινίες και έχει πάρει αναρίθμητα βραβεία στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου.

Υπήρξε μέλος του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας για πάνω από 30 χρόνια αποχωρώντας στα μέσα του 1990 λόγω ιδεολογικών διαφορών. Ποτέ δεν έκρυψε την αριστερή του ιδεολογική τοποθέτηση, ενώ πλούσια είναι και η πολιτική του δράση. Το 1977 αρνήθηκε το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, έχει πληρώσει με δικά του χρήματα τμήμα της εγγύησης για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Άσσαντζ, ενώ είναι και ένας από τους 100 καλλιτέχνες που μποϋκοτάρουν τη συμμετοχή Ισραηλινών φορέων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε ως καλλιτέχνες είτε ως υποστηρικτές.

 

Φιλμογραφία:

Κες (1969)

Οικογενειακή ζωή (1971)

The Save The Children Fund Film (ντοκιμαντέρ) (1971)

A Misfortune (τηλεταινία) (1973)

Black Jack (1979)

The Gamekeeper (1980)

Ακροάσεις (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1980)

Ζήτημα ηγεσίας (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1981)

Looks and smiles (1981)

The Red and the Blue: Impressions of Two Political Conferences - Autumn 1982 (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1983)

Ζητήματα ηγεσίας (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1983)

Which Side Are You On? (ντοκιμαντέρ) (1985)

Πατρίδα (1986)

The View from the Woodpile (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1989)

Κρυφή ατζέντα (1990)

Riff-Raff  (1991)

Βροχή από πέτρες (1993)

Ladybird Ladybird (1994)

Γη και ελευθερία (1995)

Το τραγούδι της Κάρλα (1996)

Με λένε Τζο (1998)

The Flickering Flame (ντοκιμαντέρ) (1998)

Ψωμί και τριαντάφυλλα (2000)

Οι πλοηγοί (2001)

Γλυκά δεκάξι (2002)

Ένα τρυφερό φιλί (2004)

Tickets (σπονδυλωτή ταινία) (2005)

McLibel  (ντοκιμαντέρ) (2005)

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι (2006)

It's a Free World... (2007)

Αναζητώντας τον Έρικ (2009)

Ιρλανδέζικος δρόμος (2010)

Το μερίδιο των αγγέλων (2012)

Το πνεύμα του ’45 (ντοκιμαντέρ) (2013)

Jimmy's Hall  (2014)

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (2016)

Συζητώντας με το Τζέρεμι Κόρμπιν (ντοκιμαντέρ) (2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης