Περιφερειακές εκδηλώσεις του σεμιναρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου

Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.

 

Σε μια κοινωνία που κατακλύζεται και επηρεάζεται διαρκώς από τις εικόνες, η εκπαίδευση πάνω σ’ αυτές φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούμε αυτά που μας περιτριγυρίζουν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε, και να βελτιώσουμε την κατανόηση του κόσμου, της ιστορίας του και της υποκειμενικότητάς του.

 

Το σεμινάριο θα έχει δύο μέρη. Στο Ηράκλειο θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το 2ο μέρος σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Η παρουσίαση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείο την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο. 

 

1ο μέρος: Ανάλυση ταινιών

Ο Bernard Nave, κριτικός στο Jeune Cinéma και πρώην καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφο παρουσιάζει τα βασικά εργαλεία για την ανάλυση της εικόνας και την εφαρμογή τους μέσα από την ανάλυση ταινιών.  

 

2ο μέρος: Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου

Ο Sébastien Layerle, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 3 - Sorbonne Nouvelle και ειδικός σε θέματα στρατευμένου και μαχόμενου κινηματογράφου και της ιστορίας του, θα αναδείξει μέσα από την παρουσίασή του τα διάφορα σημαντικά ρεύματα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’80. Αυτές οι δύο ενότητες είναι συμπληρωματικές, με μια «αναλυτική» προσέγγιση από τη μια μεριά και μια «ιστορική» από την άλλη. Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκρυπτογραφήσουν τις εικόνες, να σκεφτούν για την ταινία πέρα από το πρωταρχικό της νόημα και να αναδείξουν τις σπουδαιότερες τάσεις στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου. Οι ομιλητές χρησιμοποιούν αποσπάσματα ταινιών και αναφορές που βρίσκονται στην πλατφόρμα IFCinéma, προσβάσιμη σε σχολεία και κινηματογραφικές λέσχες.

 

 

SÉBASTIEN LAYERLE

Ο Sébastien Layerle είναι λέκτορας στο τμήμα κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle - Paris 3 (IRCAV). Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες είναι αφιερωμένες στις σχέσεις ανάμεσα στον κινηματογράφο, την ιστορία και την κοινωνία, ιδίως μέσα από την μελέτη των μαχόμενων ταινιών και του οπτικοακουστικού με πολιτική και κοινωνική παρέμβαση των δεκαετιών ’60 και ’70. Έχεις συνδιευθύνει ένα τεύχος του περιοδικού CinémAction σχετικό με αυτό το θέμα (« Le cinéma militant reprend le travail », με τους G. Gauthier, M. Martineau-Hennebelle και T. Heller, 2004) και είναι συγγραφέας του Caméras en lutte en Mai 68 (Nouveau Monde éditions, 2008). Έχει επίσης εκδώσει το Les Producteurs : enjeux financiers, enjeux créatifs (με τους L. Creton, Y. Dehée και C. Moine, Nouveau Monde éditions, 2011) και πιο πρόσφατα, το Voyez comme on chante ! Films musicaux et cinéphilies populaires en France, 1945-1958 (με τους R. Moine, Presses de la Sorbonne Nouvelle, 2014).

 

 

 

 
Διαφήμιση

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης