Το 30ο συνέδριο της ΟΚΛΕ στο Ηράκλειο

30ο συνέδριο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

2-4 Ιουνίου 2017

Μικρό αμφιθέατρο Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου

 

Θέμα : Η γυναίκα δημιουργός στον ελληνικό κινηματογράφο

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης το 30ο συνέδριο της ΟΚΛΕ. Το ετήσιο αυτό συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, έχει σαν θέμα τη γυναίκα δημιουργό στον ελληνικό κινηματογράφο και σαν τιμώμενο πρόσωπο τη σκηνοθέτη Αλίντα Δημητρίου.

          Οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκινάνε τρεις μέρες πριν το συνέδριο με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από διάφορες περιόδους του ελληνικού κινηματογράφου πάντα σκηνοθετημένες από γυναίκες. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο. 

 

   

 

 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων : 

 

Τρίτη 30 Μαΐου :

 

20:00 Οι καρβουνιάρηδες (Αλίντα Δημητρίου, 1977, 29’)

Καταγραφή της καθημερινότητας της κοινότητας των εμπόρων κάρβουνου στην Ελλάδα του 1977 ,ενός κλάδου που απειλείται με οικονομική εξαφάνιση.

 

 

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε μία συνέντευξη της Α. Δημητρίου 

 

 

20:30 Η ζωή στους βράχους (Αλίντα Δημητρίου, 2009, 98’)

Γυναίκες που πολέμησαν με το Δημοκρατικό Στρατό και αιχμαλωτίστηκαν κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου αφηγούνται τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν και τις αναμνήσεις τους από την εξορία τους σε Μακρόνησο, Χίο και Τρίκερι.

 

  

Τετάρτη 31 Μαΐου :

 

20:00 Επιστροφή στην οδό Αιόλου (Μαρία Κουρκούτα, 2013, 14’)

Ένα εικαστικό ποίημα από μία νέα Ελληνίδα σκηνοθέτη με εικόνες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο με επένδυση από αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Ομπερχάουζεν στη Γερμανία.

  

 

20:15 Ιωάννης ο βίαιος (Τώνια Μαρκετάκη, 1973, 170’)

Μία γυναίκα δολοφονείται από ένα άγνωστο υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Ο Ιωάννης Ζάχος (βραβείο ερμηνείας για το Μανώλη Λογιάδη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) βρίσκεται κατηγορούμενος για το φόνο και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Το δικαστήριο όμως, δε μπορεί να αποφασίσει αν τελικά ο εύθραυστος αυτός νεαρός με το αγγελικό πρόσωπο είναι το ανθρωπόμορφο τέρας που ισχυρίζεται ότι είναι και τελικά αποφασίζει τον ισόβιο εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο.

 

  

Πέμπτη 1 Ιουνίου :

 

20:00  Βόλτα (Στέλλα Κυριακοπούλου, 2015, 10’)

Μια μητέρα και η νεαρή κόρη της ξεκινάνε από το κέντρο της Αθήνας και κατευθύνονται στα βόρεια προάστια της πόλης. Η Νίνα (κόρη) νομίζει ότι πάει βόλτα. Βραβείο Women In Film Los Angeles στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας

  

20:10  Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (Ελίνα Ψύκου, 2013, 89’)

Ο διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης Αντώνης Παρασκευάς, αποσύρεται σε ένα έρημο ξενοδοχείο προκαλώντας πανικό στον κόσμο των μίντια που τον αναζητεί παντού. Στην προσπάθειά του να οργανώσει τη θριαμβευτική επιστροφή του, ο Αντώνης θα ανακαλύψει μία νέα σκοτεινή πλευρά του εαυτού του.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας

 

 

 Ακολουθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου. Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο μικρό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου.

 

Παρασκευή 2 Ιουνίου :

 

18:00 – 18:30 Προσέλευση

 

18:30 – 19:00 Εναρκτήρια Εκδήλωση - Χαιρετισμοί

 

ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού

ΑΡΙΣΤΕΑ ΠΛΕΥΡΗ  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Εθελοντισμού και Μνημείων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗΣ  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιδρυτικό μέλος και ταμίας της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου

 

19:00 – 19:15 Εισηγήσεις

 

ΕΙΡΗΝΗ ΣΗΦΑΚΗ  Θεωρητικός Κινηματογράφου «Η έννοια του φύλου στην πολιτισμική θεωρία και την κινηματογραφική δημιουργία»

 

19:20 -  21: 40  Προβολές 

19:20   Μετά σαράντα μέρες (Φρίντα Λιάππα, 1972, 20’)

Μία ημέρα από τη ζωή ενός έφεδρου στρατιώτη σε άδεια που περιπλανιέται άσκοπα στην Αθήνα λίγο μετά το απριλιανό πραξικόπημα.

 

 

 

-Διάλειμμα-

 

19:50  Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου (Πέννυ Παναγιωτοπούλου, 2002, 108’)

Ο μικρός Ηλίας δε μπορεί να αποδεχτεί τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του. Προσπαθεί να τον κρατήσει ζωντανό, παίζοντας μαζί του φανταστικά παιχνίδια, και στέλνοντας γράμματα στη γιαγιά του υπογράφοντας με το όνομα του πατέρα του.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας 

 

 

Σάββατο 3 Ιουνίου :

 

10:00 – 11:00  Εισηγήσεις Α’ μέρος

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ Συγγραφέας, Σκηνοθέτης «Ο κινηματογράφος είναι γυναίκα».

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΜΕΛΗ Εκπαιδευτικός κινηματογράφου «Φρίντα Λιάππα: η δημιουργός αντιμέτωπη με τη λογοκρισία»

 

ΙΟΥΛΙΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ  Θεωρητικός κινηματογράφου «Αναφορά στο έργο της Τώνιας Μαρκετάκη»

 

-Διάλειμμα-

 

11:30 – 13:00 Εισηγήσεις Β’ μέρος

 

ΠΕΝΝΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Σκηνοθέτις «Η γυναικεία σιωπή»

 

ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΝΔΑΚΗ Παραγωγός «Η γυναίκα ως παραγωγός στον Ελληνικό Κινηματογράφο»

 

Ιωάννα ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗ  Ηθοποιός «Terra Incognita»

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΛΙΜΠΑ Σκηνοθέτις «Γυναίκα δημιουργός στο ελληνικό ντοκιμαντέρ: σημειώσεις από το πεδίο»

 

18:30 Τιμητική Εκδήλωση για την Αλίντα Δημητρίου

 

18:30  ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΕΝΑΚΗ  Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Η ζωή και το έργο της Αλίντας Δημητρίου»

 

19:00 Προβολής της ταινίας : Τα κορίτσια της βροχής (Αλίντα Δημητρίου, 2011, 120’)

Εξομολογήσεις μπροστά στην κάμερα από γυναίκες που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας

 

 

Η Α. Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή «Λυκούργου Σταυράκου». Παράλληλα με τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών κατά την περίοδο 1970-1975, συμμετείχε σε σεμινάρια για την ταινία μικρού μήκους, έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά καθώς και το βιβλίο «Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους» (1939-1979), ενώ αργότερα το 1992 εξέδωσε το «Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους».
Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, οπότε ξεκίνησε να κινηματογραφεί, μέχρι την τελευταία της ταινία για την αντίσταση των γυναικών την περίοδο της δικτατορίας με τίτλο τα "Κορίτσια της Βροχής", παρουσίασε ένα σινεμά συνεπές στην ανάδειξη της σύγχρονης κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας.

Η Αλίντα Δημητρίου έως το 1994 δημιούργησε περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού (π.χ. Το Θέατρο στο βουνό, Ανθρώπινα Δικαιώματα (10 ημίωρα), Γυναίκες (6 ημίωρα). Από το 1994 -2003 ασχολήθηκε με το βιομηχανικό ντοκιμαντέρ κάνοντας 15 ταινίες για τη ΔΕΗ. Το 2008 ξεκίνησε την τριλογία για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες με τα ντοκιμαντέρ: «Πουλιά στους βάλτους»(έ χει τιμηθεί με εφτά βραβεία), «Η ζωή στους βράχους» (με ένα βραβείο) και «Τα κορίτσια της βροχής». Η Αλίντα Δημητρίου έφυγε από κοντά μας στις 30 Ιουλίου 2013. 

 

 Κυριακή 4 Ιουνίου :

 

10:00 – 12:00 Περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης για προσκεκλημένους και σύνεδρους.

 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

 

Σιβύλλα Κοτσώνη

Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη

Κυριάκο Αγγελάκο

Ελίνα Ψύκου

Μαρία Κουρκούτα

Τάκη Μπαστέα

Λιάνα Σταρίδα

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Α.& Μ. Καλοκαιρινού

Εταιρεία παραγωγής t-short

Εταιρεία παραγωγής Εxile Room

Εταιρεία διανομής feelgood entertainement

Εκδόσεις Αιγόκερως

Αναπτυξιακή Ηρακλείου

NivoSoap 

 

Ακολουθούν τα βιογραφικά των ομιλητών σε αλφαβητική σειρά.

 

Ηλέκτρα Βενάκη : Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της στη Σχολή Σταυράκου (1987), απέκτησε το πτυχίο της και μεταπτυχιακό τίτλο στις κινηματογραφικές σπουδές στο Παρίσι (Paris I  Panthéon - Sorbonne - 1990). Έχει διδάξει στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., (2005-2007), στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, ΤΕΑΠΗ (2008-2009), ενώ από το 2008 είναι συνεργάτης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ), Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως μοντέρ (1982-2010) σε πολλά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και ταινίες μικρού μήκους. Έχει διατελέσει υπεύθυνη Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Οργανισμού Λαμπράκη (2000- 2005) και αρχισυντάκτης του κινηματογραφικού τμήματος του in.gr από την έναρξή του, το 1999 έως το 2005. Είναι ιδρύτρια της αγγλόφωνης πλατφόρμας altcine.com (2011) για τον Βαλκανικό κινηματογράφο και του online φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων, altcineAction! (2012). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων καθώς και μελέτες για τον ήχο, το μοντάζ και τις νέες τεχνολογίες στον κινηματόγραφο και έχει λάβει μέρος σε αντίστοιχα συνέδρια και ημερίδες. Από το 2016 είναι Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
 
 

Μαρία Δρανδάκη : Σπούδασε επικοινωνία, πολιτιστική διαχείριση και κινηματογράφο. Μετά από την επιτυχημένη της πορεία σε κινηματογράφο και τηλεόραση σαν παραγωγός, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της γραφείο παραγωγής (Homemade Films) το 2009 δουλεύοντας με νέους και πρωτοποριακούς σκηνοθέτες.

 

 

Φιλμογραφία (παραγωγός):

Χώρα Προέλευσης (Σύλλας Τζουμέρκας)

A blast (Σύλλας Τζουμέρκας)

Casus Belli (Γιώργος Ζώης)

Τίτλοι Τέλους (Γιώργος Ζώης)

Interruption (Γιώργος Ζώης)

Ένα βήμα μπροστά (Δημήτρης Αθυρίδης) 
 
 
Ευαγγελία Θεμελή : Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1987. Σπούδασε Φιλολογία στον τομέα της Θεατρολογίας, του τμήματος της Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου τμήματος στην κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έγραψε εργασίες εκ των οποίων: «Κινηματογράφος και Θέατρο στο Ηράκλειο το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940», «Στέλλα Θεοδωράκη: επιλεκτική προσέγγισης της σκηνοθετικής φυσιογνωμίας», «Η γυναικεία αναπαράσταση στις αρχές του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου: 1970-1973», «Η κινηματογραφική κριτική στα περιοδικά Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967) και Κριτική (1959-1961)», «Φρίντα Λιάππα και κινηματογράφος: μία σχέση ζωής», «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή και Αντίσταση στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τη μεταπολίτευση», «Ο κινηματογράφος στη σχολική εκπαίδευση» (Διπλωματική εργασία). Το 2016 μίλησε στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Κοινωνία και σχολείο: Μία σχέση υπό διαπραγμάτευση» με τίτλο «Κινηματογράφος και σχολική εκπαίδευση στη σύγχρονη εποχή» που διοργάνωσε η περιφερειακή διεύθυνση Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Αυτή τη περίοδο ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο ως εκπαιδευτικός κινηματογράφου στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου. 
 
 
Ιουλία Μέρμηγκα : Γεννήθηκε το 1977 στην Στουτγκάρδη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οπτικοακουστικές Τέχνες (Media Arts) στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στις Κινηματογραφικές και Πολιτισμικές Σπουδές από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική διατριβή της έχει τίτλο "Ο Κινηματογραφικός Χρόνος και η Μηχανή της Τώνιας Μαρκετάκη".   Έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους φιλμ "Amor Fati" και "Αντιγόνη". Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ως τεκμηριώτρια αρχειακού υλικού και στην οργάνωση παραγωγής κινηματογραφικών εκδηλώσεων. Τα ενδιαφέροντα της περιστρέφονται γύρω από τον κινηματογράφο και τις σχέσεις πολιτικής και αισθητικής. Αυτήν την περίοδο διδάσκει Κινηματογραφικές και Πολιτισμικές Σπουδές στο Τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

 

 

Πέννυ Παναγιωτοπούλου : Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1982 εως το 1985, έζησε στο Λονδίνο όπου σπούδασε φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Polytechnic of Central London (University of Westminster). Από το 1986 εργάζεται ως συνεργάτης με την Ελληνική τηλεόραση, παράγοντας και σκηνοθετώντας σειρές κοινωνικού και ψυχαναλυτικού προβληματισμού και σειρές πολιτιστικού περιεχομένου.

Φιλμογραφία:

1985 And if you hear from my Louise

1988 Eldorado

2002 Δύσκολοι αποχαιρετισμοί : Ο μπαμπάς μου

2013 September 

 

Αλεξάνδρα Σαλίμπα :  Γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1982. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ειδίκευση στις οπτικοακουστικές τέχνες και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτιστική Διαχείριση, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθέτησε το πρώτο της ντοκιμαντέρ ως φοιτήτρια με θέμα το έθιμο της ταυροθυσίας στα ορεινά χωριά της Μυτιλήνης. Πέρασε  από διάφορα πόστα σε εταιρείες παραγωγής ντοκιμαντέρ, ενώ έχει εργαστεί σαν παραγωγός, ερευνήτρια και σεναριογράφος ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο («Δράσε Θετικά», «Μήλα μου Πράσινα» κ.α.).  Έχει σκηνοθετήσει ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους ( «Η γιορτή», «Opus» 2, «Sunday Lunch» κ.α.). Από το 2012 ως βασικός συντελεστής του Caravan Project, έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ιστορίες και τα ντοκιμαντέρ «Ντίνος – Ο Λυράρης της Νισύρου» και «Κοινωνικό Ωδείο / Notes» σε συν-σκηνοθεσία με την Θέκλα Μαλάμου.  Κατά καιρούς συγγράφει άρθρα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Από το 2014 ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία και έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια τους Χάρη Κακαρούχα, Παύλο Φυσάκη & Πάσκουα Βοργιά, Λάμπρο Παπανικολάτο & Ελένη Μουζακίτη, ενώ έχει συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις στο πλαίσιο των σεμιναρίων της κολεκτίβας Depression Era & στο πλαίσιο του Athens Photo Festival. 

 

Ειρήνη Σηφάκη :  Ειδικός επιστήμονας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο Μεταπτυχακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 3 όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια και παραμένει συνεργάτης στο εργαστήριο IRCAV. Τα ερευνητικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα σχετικά με την πολιτισμική παραγωγή και κατανάλωση, την κινηματογραφική βιομηχανία και τον οπτικό εξοπλισμό. Επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευθεί μεταξύ άλλων στα περιοδικά Mediterranee, Questions de communication, Journal for Culrural Research, Visual Communication, Επιστήμες Αγωγής, κ.ά. Πρόσφατα βιβλία της σε συνεργασία με την Άννα Πούπου και την Αφροδίτη Νικολαϊδου : Πόλη και Κινηματογράφος (εκδόσεις Νήσος 2011) και World Film Location Athens, (εκδόσεις Intellect, 2014). 

 

Γιάννης Σολδάτος: Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1952. Είναι συγγραφέας της Iστορίας του Ελληνικού Kινηματογράφου και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Αιγόκερως», που έχει στο ενεργητικό του την κυκλοφορία εκατοντάδων κινηματογραφικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει διατελέσει καθηγητής Iστορίας του Kινηματογράφου στις σχολές Σταυράκου και Χατζίκου.

Έχει γράψει τα βιβλία: Στον αστερισμό του Κριού (μυθιστόρημα), Τρομαχτικές ιστορίες (διηγήματα), Πολεμικές ιστορίες (διηγήματα), Tο Αίνιγμα (μυθιστόρημα), Eύα, η αγαπημένη των βρικολάκων (νουβέλα), Η πλάνη (νουβέλα), Υποβρύχιος έρωτας (μυθιστόρημα), Ελένη: Λιοσίων 5Α (διηγήματα), Αλέξης Δαμιανός (κριτική βιογραφία), Ζαν-Λικ Γκοντάρ (κριτική βιογραφία), Συνοπτική Iστορία του Ελληνικού Kινηματογράφου, Ελληνικός Κινηματογράφος, ένας αιώνας (πολυτελές πανόραμα), Ένας άνθρωπος παντός καιρού (κριτική βιογραφία του Θανάση Βέγγου).

 Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου (παραγωγή «Aιγόκερως»-ET2), Bήματα (παραγωγή «Aιγόκερως»-ET2), Υποβρύχιος έρωτας (παραγωγή «Aιγόκερως»-EΡT-NEW STAR), Tο Aίνιγμα (παραγωγή «Aιγόκερως»-EΡT-EKK-ΦAΣMA), Ένα Σάββατο βράδυ (μικρού μήκους, παραγωγή «Aιγόκερως»-EKK). 

 

Ιωάννα Τσιριγκούλη : Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει στις ταινίες : Δύσκολοι αποχαιρετισμοί : Ο μπαμπάς μου (2002), Θα το μετανιώσεις (2002), Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα (2002), Όλο το βάρος του κόσμος (2003), Είναι ο Θεός μάγειρας; (2004), Χώρα προέλευσης (2010), το Γάλα (2011, βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

 

 

 

 
Διαφήμιση

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης