Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στο Ηράκλειο

afisa

 

Για μια ακόμα χρονιά η μεγάλη γιορτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου το Σάββατο 13 και την Κυριακή14 Απριλίου 2019, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού.

Έλληνες ντοκιμαντερίστες, παλιοί και νέοι, φέρνουν μπροστά από την κάμερα τους προβληματισμούς τους και τους μοιράζονται με το κοινό. Μας προσφέρουν μέσα από τις ταινίες τους ένα βαθύ βλέμμα πάνω στην ιστορία, την σύγχρονη κοινωνία και την πολιτική.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος από το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται στην πόλη μας μέσω των περιφερειακών προβολών. Οι ταινίες θα προβληθούν στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού με ελεύθερη είσοδο. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 
 
Σάββατο, 13 Απριλίου
 
19:00 Tα Καναρίνια | Πλατφόρμα
kanarinia
Η Πετρίνα και ο Στάθης ήταν ερωτευμένοι από μικροί. Οι δρόμοι τους όμως χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Έφτιαξαν τις οικογένειές τους και απέκτησαν παιδιά κι εγγόνια. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σ’ ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 2019, 17’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κυβερνήτης
Βραβείο Κοινού Fischer
 
19:17 Ματαρόα. Το Ταξίδι Συνεχίζεται… | Μνήμη/Ιστορία
mataroa
Τον Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο «Ματαρόα» με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελλε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του «Ματαρόα». Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 2019, 84’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Σιαδήμας
 
 Διάλειμμα 10’
 
20: 50 Ίρβινγκ Παρκ | Ανθρώπινη Κατάσταση
Irving Park
Η ιστορία τεσσάρων γκέι αντρών μεταξύ 60 και 70 ετών, που ζουν ως Κύριοι και Σκλάβοι στο σημερινό Σικάγο. Μια οικογένεια που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση στην απώλεια της προσωπικής ελευθερίας προς χάριν της επιθυμίας του Άλλου.
Βραβείο «Mermaid» για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής
 
Έγχρωμο, Ελλάδα, 2019, 117’
 
Κυριακή, 14 Απριλίου

19:00 Έλληνες στο Χόλιγουντ | Πλατφόρμα
ellines hollywood
Έλληνες μετανάστες, πρωτοπόροι της έβδομης τέχνης στην Αμερική (ηθοποιοί και παραγωγοί), την εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 2019, 54’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου
apolithomata
Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν τον τόπο, κάνοντάς τον να μοιάζει ξένος, ανοίκειος. Σε μια αέναη διαδικασία που δεν σταματά ποτέ, άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 2019, 50’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Πάνος Αρβανιτάκης
Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη
 
Διάλειμμα 10’

21:00 Άνοιξη | Ανθρώπινα Δικαιώματα
aniksi
Η ταινία ακολουθεί δύο νεαρές λεσβίες από τη Συρία, οι οποίες άφησαν πίσω τους οικογένεια, σπίτι, και τον πόλεμο, και φτάνουν στην Ελλάδα, όπου ξεκινούν μια νέα ζωή. Το μόνο που επιθυμούν είναι να ζήσουν ελεύθερα, σε αρμονία τόσο με τον εξωτερικό κόσμο όσο και με την εσωτερική τους φύση: μια νέα Άνοιξη.
Έγχρωμο, Ελλάδα, 2018, 10’
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας
 
21:10 Make the Economy Scream | Όλα Είναι Πολιτική
make the economy scream
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 2019, 80’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου
Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης