Δευτέρα 9 Ιουλίου, 21:30

Το θωρηκτό Ποτέμκιν (1925, 75’)

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σενάριο: Νίνα Αγκατζάνοβα, Νικολάι Ασέγιεφ, Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σεργκέι Τρετιάκοφ, Διεύθυνση φωτογραφίας: Έντουαρντ Τίσε, Μοντάζ: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Παίζουν: Αλεξάντρ Αντόνοφ, Βλάντιμιρ Μπάρσκι, Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ, Ιβάν Μπομπρόφ κ.ά.

 

Το θωρηκτό Ποτέμκιν αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για το σοβιετικό όσο και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Μέσα από την ταινία που ζητήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τα γεγονότα του 1905 στην Οδησσό, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν εισάγει την έννοια του ιδεολογικού μοντάζ (γνωστό και ως μοντάζ της σοβιετικής σχολής). Η ταινία πραγματεύεται τα πραγματικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εξέγερση του πληρώματος του θωρηκτού Ποτέμκιν λόγω του χαλασμένου κρέατος που προοριζόταν για τη σίτισή τους. Το επαναστατημένο πλήρωμα θα αποβιβαστεί στην Οδησσό, όπου μαζί με τους αγανακτισμένους πολίτες θα προσπαθήσουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, για να βρουν τελικά τραγικό τέλος από τους τσαρικούς αξιωματούχους. Τα γεγονότα του Ιουνίου του 1905 στην Οδησσό θεωρούνται σήμερα ως ο προάγγελος της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Μέσα από τις κινηματογραφικά άρτιες ασπρόμαυρες εικόνες που κατάφεραν να κερδίσουν το θαυμασμό ακόμη και από  τον Υπουργό Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν καταγράφει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που βιώθηκαν εκείνες τις μέρες. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1952.

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης