Τετάρτη 11 Ιουλίου, 21:30

Όταν πετούν οι γερανοί (1957, 95’)

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Καλατόζοφ, Σενάριο: Βίκτορ Ροζόφ, Διεύθυνση φωτογραφίας: Σεργκέι Ουρουσέφσκι, Μοντάζ: Μαρίγια Τιμοφέεβα

Παίζουν: Τατιάνα Σαμοΐλοβα, Αλεξέι Μπατάλοφ, Βασίλι Μερκουρέφ, Αλεξάντρ Σβορίν κ.ά.

 

Λίγες μέρες πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Βερόνικα και ο Μπόρις κοιτάζουν το πέταγμα των γερανών στον ουρανό συμπληρώνοντας το σκηνικό ευτυχίας ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Η Βερόνικα αναγκάζεται να αποχωριστεί τον αγαπημένο της Μπόρις, όταν εκείνος θα καταταγεί εθελοντής. Σύντομα η Βερόνικα θα χάσει τους γονείς της αλλά και το ίδιο της το σπίτι από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Τότε θα μετακομίσει στο σπίτι των γονιών του Μπόρις και θα αναγκαστεί να παντρευτεί τον ξάδερφό του. Μετά τον πόλεμο μόνη της η Βερόνικα θα στρέψει ξανά το βλέμμα της στο πέταγμα των γερανών.

     Η μοναδική σοβιετική ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, αποτελεί μία ταινία ορόσημο για το σοβιετικό κινηματογράφο καθώς συμπίπτει χρονικά με το τέλος της σταλινικής περιόδου. Σε μια εποχή που η αντίληψη για την καλλιτεχνική παραγωγή άρχισε να αλλάζει και να αποκτά περισσότερο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η ταινία «Όταν πετούν οι γερανοί» έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, καθώς θεωρήθηκε πιο κοντά στα προβλήματα του μέσου ανθρώπου, μακριά από τις ταινίες προπαγανδιστικού χαρακτήρα που μέχρι τότε ενθάρρυνε το ισχύον καθεστώς. Το σενάριο του Βίκτωρ Ροζόβ αποτύπωσε τον αντίκτυπο του πολέμου πάνω στους απλούς πολίτες, ενώ την εικαστικής αρτιότητας φωτογραφία της ταινίας συμπλήρωσε η χρήση της κάμερας στο χέρι συνθέτοντας μια οπτική υποκειμενικότητα που συνέδεσε την ταινία με τάσεις του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κινηματογράφου.

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης