Πέμπτη 12 Ιουλίου, 21:30

Αντρέι Ρουμπλιόφ (1966, 205’)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι, Σενάριο: Αντρέι Ταρκόφσκι, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαντίμ Γιουσόφ, Μοντάζ: Τατιάνα Εγκορίτσεβα, Λουντμίλα Φεϊτζίνοβα, Όλγα Σεβκουνένκο

Παίζουν: Ανατόλι Σολονίτσιν, Ιβάν Λάπικοφ, Νικολάι Γκρίνκο, Νικολάι Σεργκέγιεφ κ.ά.

 

Βασισμένη στη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιώφ, ενός από τους σπουδαιότερους Ρώσους αγιογράφους του Μεσαίωνα, η ταινία περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα το 15ο αιώνα, σε επτά επεισόδια. Με φόντο τη ρωσική ιστορία, διανθισμένη με ποιητικές εικόνες σε ασπρόμαυρη και έγχρωμη φωτογραφία, αποτελεί, όπως και το υπόλοιπο έργο του Ταρκόφσκι, μία διείσδυση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο και μία προσωπική αναμέτρηση του σημαντικότερου Ρώσου δημιουργού με το ζήτημα της ύπαρξης. Ο Ταρκόφσκι επιχείρησε να αποκαταστήσει τη φήμη του Ρουμπλιώφ στη ρωσική παράδοση αλλά και τη σημασία της Ορθοδοξίας για την ιστορική ταυτότητα της χώρας. Μέσα από τον ποιητικό χαρακτήρα της ταινίας, θίγονται ζητήματα όπως η καλλιτεχνική ελευθερία και η σχέση της με τη θρησκευτική πίστη αλλά και την εξουσία.

       Η ταινία βραβεύτηκε το 1969 στο φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), ενώ η προβολή της ήταν απαγορευμένη στη Σοβιετική Ένωση. Η ηγεσία της εποχής θεώρησε ότι η ταινία εξυμνεί τη χριστιανή θρησκεία, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την αθεΐα που ήθελε να επιβάλλει εκείνη την περίοδο. Μετά από πολλές πιέσεις και ενώ η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να απαγορεύσει την πώληση της ταινίας ακόμη και στο εξωτερικό, ο Αντρέι Ρουμπλιώφ θα προβληθεί στις αίθουσες το 1973 και θα ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή του εκτός συνόρων. Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας και η λογοκρισία της εποχής έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδοχές της ταινίας με τον Αντρέι Ταρκόφσκι να αναγνωρίζει ως επίσημη εκείνη των 186 λεπτών. 
 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης