Παρασκευή 13 Ιουλίου, 21:30

Ψεύτης ήλιος (1994, 135’)

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιχάλκοφ, Σενάριο: Νικίτα Μιχάλκοφ, Ρούσταφ Ιμπραγκίμπεκοφ, Διεύθυνση φωτογραφίας: Βίλεν Καλιούτα, Μοντάζ: Έντσο Μενικόνι

Παίζουν: Όλεγκ Μενσίκοφ, Νικίτα Μιχάλκοφ, Ινγκέμποργκα Νταπκουνάιτε, Ναντέζντα Μιχάλκοβα κ.ά.

 

 

       Ο ήρωας της Οκτωβριανής Επανάστασης συνταγματάρχης Κοτόφ απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές με τη γυναίκα και την κόρη του Νάντια, καθώς και τη συναναστροφή των συγγενών της γυναίκας του, παλιών αριστοκρατών και ηττημένων της Επανάστασης. Η ευτυχία του Κοτόφ διαταράσσεται από την αιφνίδια επίσκεψη του νεαρού Μίτια, πρώην αρραβωνιαστικού της γυναίκας του, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Κοτόφ βλέπει με καχυποψία την άφιξη του γοητευτικού Μίτια που σαγηνεύει τα πλήθη με τα ταλέντα του, καθώς γνωρίζει ότι μία επίσκεψη φαινομενικά κοινωνικού χαρακτήρα, κρύβει πολύ πιο σκοτεινά κίνητρα.

     Η ταινία αποτελεί μία ευθεία κριτική στην εποχή του σταλινισμού και στις διώξεις που υπέστησαν ακόμα και οι βετεράνοι της Οκτωβριανής Επανάστασης πολλές φορές για λάθος λόγους. Η καχυποψία που χαρακτήρισε εκείνη την εποχή εκφράζεται μέσα από τη συμπεριφορά του αγνού κομμουνιστή και πατριώτη συνταγματάρχη Κοτόφ δοσμένη μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Νικίτα Μιχάλκοφ, αποτελώντας μία κραυγή διαμαρτυρίας για τα θύματα του σταλινισμού. Η σημαντικότερη ταινία του Νικίτα Μιχάλκοφ απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας καθώς και το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών.

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης