Σάββατο 14 Ιουλίου, 21:30

Η Επιστροφή (2003, 106’)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ, Σενάριο: Βλαντιμίρ Μοντεσέενκο, Αλεξάντερ Νοβοτότσκι, Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Κρίτσμαν, Μοντάζ: Βλαντιμίρ Μογκιλέφσκι

Παίζουν: Βλάντιμιρ Γκάριν, Ιβάν Ντομπρονράνοφ, Κονσταντίν Λαβρονένκο, Νατάλια Βντόβινα κ.ά.

 

     Ο Ότετς επιστρέφει στο σπίτι του μετά από δώδεκα χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας. Οι δύο γιοι του, Ιβάν και Αντρέι, θα πρέπει να γνωρίσουν έναν πατέρα που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήξεραν μόνο από φωτογραφίες και διηγήσεις της μητέρας τους. Αρχικά θα ενθουσιαστούν από την επιβλητική παρουσία του πατέρα τους. Όταν εκείνος αποφασίζει να τους πάρει μαζί του για ένα ταξίδι σε ένα άγνωστο προς εκείνους προορισμό, τα δύο παιδιά θα κληθούν να βιώσουν μία εμπειρία ενηλικίωσης που θα τα σημαδέψει για πάντα.

  Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εκκινήσεις στην καριέρα νέων σκηνοθετών του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης, που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους δημιουργούς, αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης με χρόνο τη σημερινή εποχή και τόπο τη ρωσική ύπαιθρο. Η αποτύπωση του ρωσικού τοπίου και η βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, που συναντιούνται στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του Σβιάνγκιντσεφ, αποτελούν δύο χαρακτηριστικά ολόκληρης της γενιάς Ρώσων σκηνοθετών, που ανήκει ο σκηνοθέτης, μιας γενιάς που μας έχει χαρίσει αξιόλογες ηθογραφικές ταινίες τα τελευταία χρόνια. Χρυσό λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας, βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμη διακρίσεις για τον τότε άγνωστο τηλεοπτικό σκηνοθέτη από το Νοβοσιμπίρσκ.

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης