Η ΝεΚΛΗ υποδέχεται τη Λουκία Ρικάκη

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ

ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ

20 και 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2010

ΣΤΟ ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ FIRST FLOOR UNDERGROUND

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)


  Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, το Παγοποιείον First Floor Underground και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, παρουσιάζουν  ένα αφιέρωμα στη σκηνοθέτρια Λουκία Ρικάκη στις 20 και 21 Απριλίου στον χώρο του Παγοποιείου. Με την παρουσία της δημιουργού, θα προβληθούν τρεις ταινίες της και θα παρουσιαστεί το τελευταίο της βιβλίο «Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας» Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα η αρχιτέκτονας Κάλλια Πλατύραχου, ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός, ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης, και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς. Χορηγός φιλοξενίας των συντελεστών της εκδήλωσης είναι το ξενοδοχείο Atrion.

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Λουκίας Ρικάκη

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

 

ΤΡΙΤΗ 20/4

19:00  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ (1999, 94’)

Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Kώστας Κακκαβάς, Kυριάκος Κοσμίδης, Βίκυ Πρωτογεράκη, Kωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Η Άννα πρωταθλήτρια ξιφασκίας συναντά τυχαία μετά από πολλά χρόνια τον δάσκαλο της στο μπαλέτο ο οποίος έχει γίνει διάσημος χορευτής χορογράφος. Ένα ατύχημα τον έχει οδηγήσει μακριά από τη χορευτική σκηνή.
Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα βοηθήσει τον Αλέξανδρο να ξεπεράσει τους φόβους του και την Άννα να διευθετήσει τις δυσκολίες στο οικογενειακό της περιβάλλον που είχαν στοιχειώσει για αρκετό καιρό την επαφή με τους γονείς της.
Mέσα από τις δυσκολίες και τις χαρές της σχέσης δυο άνθρωπο με πολύ διαφορετικούς
χαρακτήρες θα τολμήσουν να βρεθούν μαζί σε μια απαιτητική και ταυτόχρονα μαγευτική συμφωνία.

  ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ: Η ταινία “Συμφωνία Xαρακτηρων” είναι μια ιστορία με άξονα την απαιτητική αναμέτρηση δυο νέων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται συναισθηματικά παγιδευμένοι σε μια κοινωνική πραγματικότητα χωρίς διαυγή άξονα. Eνω αγκιστρώνονται στις καριέρες τους δεν φροντίζουν με τον ίδιο ζήλο τον συναισθηματικό τους κόσμο. Oι συναντήσεις ορισμένων ανθρώπων έχουν σπάνια μια ξεχωριστή δυναμική. Oι αντιδράσεις μας όμως απέναντι στις σπάνιες αυτές συναντήσεις, άλλοτε μας κινητοποιούν και μας φέρνουν κοντά σε μια αλλη δημιουργική πραγματικότητα και άλλοτε- όταν τείνουμε τους φόβους μας ως προστατευτικές ασπίδες -μας οδηγούν σε ένα λαβύρινθο της ύπαρξης στρωμένο με παγίδες. Επιλέγω δυο ήρωες οι οποίοι εκφράζονται και εργάζονται με βασικο εργαλειο το σωμα τους. Ενώ εξασκούν αυτή την τεχνική τους, οι διαδρομές της ψυχής τους ακολουθούν άλλους δρόμους και δύσβατα μονοπάτια. Η συνάντηση τους θα τους οδηγήσει να φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο τις περιοχές της ψυχής τους που μέχρι εκείνη η στιγμή κρατούσαν επιμελώς σκοτεινές.

  Στις ταινίες που έχω κάνει ως τώρα αντιμετώπισα σχέσεις των σύγχρονων ανθρώπων στην οικογένεια και στην ερωτική τους συμπεριφορά. Σε αυτή την ταινία θέλω να τολμήσω μια πιο διεισδυτικοί μάτια στην προσωπικότητα των χαρακτήρων που θα αναμετρηθούν σε μια ιδιόμορφη συναισθηματική και ερωτική σχέση. Επιχειρώ ορισμένες σκληρές συγκρούσεις και αναπάντεχες τροπές των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων όπου δοκιμάζεται η ηθική τους.  Mε ενδιαφέρει να ανιχνεύσω το περιβάλλον της παιδικής μνήμης ως καθοριστικό παράγοντα στη μετέπειτα συμπεριφορά και τον εξοπλισμό των ηρώων, όπως θα αναπτυχθεί χαρακτηριστικά στη σχέση της Άννας με τον πατέρα της.
  Εξακολουθεί επίσης να με απασχολεί όπως και στις προηγούμενες ταινίες η διαδρομή των ηρώων μέσα στο ελληνικό τοπίο η σχέση τους με τη χώρα, την ιστορία την μνήμη. Mε άξονα την αναζήτηση του χορογράφου Αλέξανδρου ορισμένων τοπίων όπου θα πραγματοποιήσει τα μέρη μιας χορογραφίας με θέμα τα δέντρα και τη θάλασσα, με ενδιαφέρει να συνδυάσω μια αισθητική αναζήτηση των ηρώων με τα ερεθίσματα που δίνει ο τόπος. Mια τέτοια έρευνα είχα ξεκινήσει τοποθετώντας τα κονσέρτα του ήρωα της ταινίας “Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις” σε τέσσερα σπάνια και χαρακτηριστικά ελληνικά τοπία με ξεχωριστή ιστορία σε μια διαδρομή από το παρελθόν ως τη σύγχρονη εκδοχή της. Δημιουργήθηκαν έτσι 3 κονσέρτα ειδικά για 3 τοπία. Αντίστοιχη ερευνά για τη δημιουργία χορογραφιών ειδικά για ορισμένα ελληνικά τοπία θα γίνει σε αυτή την ταινία, αυτή τη φορά σε ένα καμβά σχετικό με τη σωματική μνήμη, όπως έχει περάσει μέσα στο τοπίο

 

21:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ (2007, 94’)

Πρωταγωνιστούν: Κατερινα Λυπηριδου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Στελιος Γεράνης, Σήφης Πολυζωίδης, Tακης Βογόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη, Πάνος Κρανιδιώτης, Μαρία Μπαγανά, Νίκος Ζωϊόπουλος, Φοίβος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μιζάρας, και η  Πατρίτσια Περιστέρη-Μίλικ

Μια παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής χάνει στον πατέρα της ξαφνικά.
Για να καταφέρει να χειριστεί αυτή τη απρόσμενη απώλεια δημιουργεί μία ιστοσελίδα στην οποία ακροατές του ραδιοφώνου στέλνουν ιστορίες τους. Αργότερα συναντιέται μαζί τους και μοιράζονται τις ιστορίες μέσα από το παιχνίδι της αφής. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων που διαρκούν δυο χρόνια ένα παιδία χάνεται απρόσμενα. Μέσα από τις ιστορίες που μοιράζονται όλοι καταφέρνουν να χειριστούν την απώλεια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία. Το ίδιο και η ηρωίδα η Ιουλία μαθαίνει να συναναστρέφεται  στο παρόν και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ταινίας

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας


ΤΕΤΑΡΤΗ 21/4

19:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ (2003, 60’)

Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος. Eικόνες από τα περισσότερα νησιά του Aιγαίου με άξονα τις θαλάσσιες διαδρομές που τα ενώνουν. Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος.
  Στα κείμενα τα ποιήματα τα αποφθέγματα και τις ταξιδιωτικές σημειώσεις των ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Eλλάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους και αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το Aιγαίο, συναντά κανείς μια ζωντανή περιγραφή των συναισθημάτων που γεννά και σήμερα η όμορφη αυτή θάλασσα και στον σύγχρονο ταξιδιώτη. Πρόκειται για κείμενα αποκαλυπτικά τα οποία εκτός από την σημαντική λογοτεχνική τους άξια, αποτελούν ένα απάνθισμα των συναισθημάτων και των εντυπώσεων που γεννά κάθε φορά και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους το Aιγαίο Πέλαγος στους πολυάριθμους επισκέπτες του.
  Ένας μοναδικός τρόπος για να αγαπήσει το Aιγαίο ένας νέος επισκέπτης αλλά και για να ξαναγαπήσει και να ξαναγνωρίσει με νέο αποκαλυπτικό τρόπο τις ομορφιές του ο ταξιδιώτης που το έχει διασχίσει πολλές φορές. Για τον έλληνα θεατή ένας νέος χάρτης, ένας ψίθυρος άλλων μυστικών που ίσως ο ίδιος να μην αφιέρωσε το χρόνο να ανακαλύψει. Για τον ξένο θεατή με δεδομένη την εξοικείωση του, με τους ποιητές και τους συγγραφείς του τόπου του, στο όνομα των οποίων αναγνωρίζει ίσως μια αυθεντία, ένας έμπιστος οδηγός, ένας καλός και έμπειρος συνταξιδιώτης.
  H ταινία γυρίστηκε σε 15 νησιά στη διάρκεια 2 περίπου χρόνων πάνω στο σενάριο της Λουκίας Pικάκη με επιλογή κειμένων από 45 ξένους συγγραφείς. Tο σενάριο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σεναρίου στο Διαγωνισμό Σεναρίου του YΠΠO του περιοδικού «Aρχαιολογία και Tέχνες» που διοργανώνει το Φεστιβάλ AΓΩN.
  Στα κείμενα τα ποιήματα τα αποφθέγματα και τις ταξιδιωτικές σημειώσεις των ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Eλλαδα σε διάφορες χρονικές περιόδους και αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το Aιγαίο, συναντά κανείς μια ζωντανή περιγραφή των συναισθημάτων που γεννά και σήμερα η όμορφη αυτή θάλασσα και στον σύγχρονο ταξιδιώτη. Πρόκειται για κείμενα αποκαλυπτικά τα οποία εκτός από την σημαντική λογοτεχνική τους άξια, αποτελούν ένα απάνθισμα των συναισθημάτων και των εντυπώσεων που γεννά κάθε φορά και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους το Αιγαίο Πέλαγος στους πολυάριθμους επισκέπτες του.

Κάντε κλικ για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με ένα από τα τραγούδια του ντοκυμαντέρ και εικόνες από το Αιγαίο

 

20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» 

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε το ιστολόγιο για το βιβλίο

   Τα δάκρυα είναι η μυστική βροχή για να ανθίσει κανείς ξανά, όπως το όνειρο που ζωγραφίζουμε με χρωματιστά μολύβια, όταν περπατούμε ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, στην πατρίδα του ορίζοντα. Εκεί γεννήθηκαν τα παραμύθια στον ορίζοντα, είναι παραμύθια που υμνούν τον εύφορο έρωτα και κοιτάζουν με ελπίδα την συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών. Προτείνουν μια ζεστή αγκαλιά ως την πιο εύφορη χειρονομία στον άλλον. Προτείνουν την ασίγαστη περιπέτεια του νου ως τη μόνη συνθήκη που μπορεί πραγματικά να μας δώσει φτερά.
  Yπάρχουν μερικά βιβλία που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ…έτσι να σε χαϊδεύουν για πάντα τρυφερά.Υπάρχουν μερικά χάδια που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ έτσι να σε διαβάζουν για πάντα με ιερή περιέργεια με δάχτυλα γεμάτα λέξεις και παραμύθια να σε αγγίζουν και οι παλάμες να νανουρίζουν με χαϊδολογήματα το τρυφερό δέρμα. Μια περιουσία από τα ταξίδια της ζωής είναι τα παραμύθια. Είναι παιχνίδια με τις λέξεις και τους μύθους
  Έτσι και αυτό το βιβλίο, το διαβάζεις με όποια σειρά θέλεις Από το τέλος προς της αρχή όπως οι Άραβες η από τη μέση προς το τέλος η προς την αρχή παραδοσιακά, η το ανοίγεις τυχαία σε μια σελίδα. Ας πούμε, λες να σου πουν τυχαία ένα νούμερο και να έχουν στο μυαλό τους μια ερώτηση, μια απορία, μια επιθυμία. Και εσύ ανοίγεις σε εκείνη τη σελίδα και διαβάζεις
  Όλα τα παραμύθια κάτι θα έχουν να σου πουν, κάτι θα έχουν να τους πουν, κάτι έχεις να τους πεις. Με τα παραμύθια δημιουργείς το χρόνο αντί απλά να τον αφήνεις να περνά.  Δημιουργείς τον τόπο, αντί απλά να περνάς περαστικός από τόπο σε τόπο.
Με τα παραμύθια, ξεγελάς τον χρόνο. Μπορείς ακόμη να γράψεις την αρχή του παραμυθιού με το δάκτυλο σου, με ζάχαρη η με αλεύρι στο μεγάλο τραπέζι του σπιτιού, να την βρουν το πρωί οι άλλοι όταν θα ξυπνήσουν και να περιμένουν ως το βράδυ, που θα γυρίσεις να τους πεις εσύ, τη συνέχεια…
  Στόλισε τα παραμύθια σου με ένα φιόγκο, με άνθη γιασεμιού, η ότι άλλο λουλούδι σου αρέσει το άρωμα του και πρόσφερε τα δώρο, χάρισμα, προίκα, αποσκευή, πυξίδα, δρόμο, αεράκι κι οξυγόνο σε εκείνους που αγαπάς. Στα χέρια σου, στα απαλά σου χέρια, φρόντισε τα παραμύθια να ακουστούν, να μην χαθούν και να κρατούν πάντα τη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη και με ένα φύσημα του αέρα ,μια ανάσα που θα πάρεις να αρχίζουν να κυλούν εύφορα στο ποτάμι της ζωής. Είναι αλήθεια της ζωής τα παραμύθια; Της αγάπης τα φεγγάρια και του πάθους τα σκοτάδια, τα τραγούδια που είναι αστέρια;

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το Δημήτρη Θεοδώρου να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα

 η αρχιτέκτονας Κάλλια ΠλατύρPαχου,

ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός,

ο ζωγραφοσ και σκηνοθετης Αγγελος σπαρταλησ

και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς.

 

 H Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS, μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS. Το 1996 ίδρυσε και διεηθύνε ως το 2003 τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης” και από το 1994 ιδρυσε το πρωτο Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ το οποιο τωρα στεγαζεται στην στην Αιόλου 48-50. Επίσης, είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου ECOFILMS και του Διεθνούς Φεστιβάλ «Ιπποκράτης» στην Κω με ταινίες για θέματα υγείας.

 

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

ταινίες μεγάλου μήκους

2010 ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΦΡΕΦΤΗΣ ΜΟΥ σε στάδιο παραγωγής

2006 KΡΑΤΗΣΕ ΜΕ www.holdme.gr

 

1998 ΣYMΦΩNIA XAPAKTHPΩN  

1994 KOYAPTETO ΣE 4 KINHΣEIΣ  

1990 TAΞIΔI ΣTHN AYΣTPAΛIA

 

ν τ ο κ υ μ α ν τ α ί ρ  μεγάλου μήκους

2010 ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ

2009 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

2007 ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΩ

2006 Tα ΚΟΙΝΑ Τι κοινό έχουμε

2004 Ο ΑΛΛΟΣ

2003 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

2002 TA ΛOΓIA THΣ ΣIΩΠHΣ

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης