Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

                                                  
 

                                  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

                   ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

               ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

   Το Σάββατο 9 Απριλίου στη 13:00, διοργανώνεται στην πλατεία των Λιονταριών συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη θεσμική και κτηριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ομάδα Πολίτες για τη Βικελαία, μια άτυπη συλλογικότητα από μεμονωμένους δημότες Ηρακλείου.  Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη διαμαρτυρία, ήταν η πολυετής καθυστέρηση της ανάπλασης του κτηρίου «Ακτάρικα», η θεσμική απαξίωση της Βικελαίας βιβλιοθήκης, η ανεπανόρθωτη φυσική φθορά που χρόνια τώρα υφίστανται τα βιβλία και τα αρχεία της, η στέρηση από τους δημότες του πολύτιμου αρχειακού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού της βιβλιοθήκης, και η γενικότερη υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης που προκύπτει όχι απλώς από την αδράνεια, αλλά από την υποβάθμιση αυτού του τεράστιας σημασίας πνευματικού θεσμού.

   Όσα χρόνια διαρκεί η ανάπλαση του «Ακτάρικα», ο δήμος Ηρακλείου ως υπεύθυνος φορέας για την εκτέλεση του έργου, αδυνατεί να παράσχει σαφείς, ολοκληρωμένες και πειστικές προτάσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη αποδοτικότερη δυνατή λειτουργία της βιβλιοθήκης ως πνευματικό ίδρυμα, παρά το επίμονο ενδιαφέρον που δείχνουν πολίτες και φορείς της πόλης. Ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου, την εγκατάσταση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, και την υλικοτεχνική υποδομή της, παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση ασαφή αν όχι αναπάντητα, ενώ μόνο έπειτα από πρόσφατη πίεση δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε βεβιασμένα για να κατευνάσει τα πνεύματα, δίνοντας όμως διαβεβαιώσεις που δυστυχώς δεν είναι περισσότερο πειστικές απ’ όσες έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια.

   Αντιθέτως, υπάρχει αριθμός κρίσιμων ζητημάτων που μένει να επιλυθούν, και αποτελούν κεντρικά αιτήματα της διαμαρτυρίας μας:

-         απόδοση της συνολικής έκτασης του κτηρίου «Ακτάρικα» στη Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη, και στέγαση όλων των δραστηριοτήτων της σ’ αυτό

-         χρονική και οικονομική δέσμευση για την ταχύτερη δυνατή αποπεράτωση των κτηριακών εργασιών

-         υπηρεσιακή ενίσχυση της Βικελαίας, με στόχο τη μετατροπή της σε δημοτικό φορέα ή οργανισμό

-         διοικητική συγκρότηση, ξεκινώντας από τον διορισμό ή την εκλογή εφόρου

-         διασφάλιση και ανάδειξη των αρχείων, με την ασφαλή στέγαση και εύκολη πρόσβασή τους από τους δημότες 

 

 

  Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι η κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό ή μικροπολιτικό χαρακτήρα. Η κίνηση Πολίτες για τη Βικελαία δε συνιστά σωματείο, κόμμα ή άλλου τύπου νομικό πρόσωπο, αλλά αποτελείται από μεμονωμένους δημότες που συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο σκοπό ύστερα από μεταξύ τους επικοινωνία. Καλούνται λοιπόν όλοι οι δημότες Ηρακλείου να παραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σαββάτου, για να δείξουμε στους αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς εκλεγμένους, ότι ανάληψη δημοσίου αξιώματος δε συνεπάγεται άκριτη παραχώρηση εξουσίας, αλλά ανάληψη ευθυνών υπο στενή παρακολούθηση της κοινωνίας, η οποία θα πρέπει από ‘δω και πέρα να συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών της ζωής της.

   Οι επιμέρους δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το πρωινό της συγκέντρωσης είναι:

-         συλλογή υπογραφών

-         διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου

-         ανάρτηση πανό σχεδιασμένου από τον Κώστα Καρνίκη

-         Dj set με βινύλια από τους Κώστα Καρνίκη, Μάνο Καστρινάκη και Αντώνη Κατσάφαρο, με συνοδεία κρουστών (Μάνος Καϊσερλής και Μηνας Παιγνιωτάκης) και φυσαρμόνικας (Ξενοφώντας Ριτσόπουλος)

-         παιδικό παιχνίδι υπό την εποπτεία της μουσειοπαιδαγωγού Στέλλας Μαλλιαράκη

-         συγκέντρωση βιβλίων για την ενίσχυση του δανειστικού τμήματος της βιβλιοθήκης. Εφόσον το επιθυμεί, κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος να προσφέρει ένα βιβλίο από την προσωπική συλλογή του, το οποίο ενδεχομένως να μη χρειάζεται πλέον, και το οποίο θα σφραγιστεί στον χώρο της διαμαρτυρίας με ειδική σφραγίδα που θα δηλώνει ονομαστικά την προσφορά του. Τα βιβλία θα συγκεντρωθούν επί τόπου και θα παραδοθούν στη Βικελαία βιβλιοθήκη ώστε να εμπλουτιστεί το ενήλικο και παιδικό δανειστικό τμήμα της. Θα ήταν πρακτικό τα βιβλία να βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ,

Ελίνα Δρακάκη, Κώστας Καρνίκης, Στέλλα Μαλλιαράκη, Ευγενία Μυλωνάκη, Μανώλης Παπουτσάκης, Νίκος Τσαγκαράκης      

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης