Η ΝΚΛΗ συμμετέχει στο Φεστιβαλάκι

Το Φεστιβαλάκι είναι μια προσπάθεια που σε λίγες μέρες ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά του στο κοινό και η λέσχη με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή στο εγχείρημα. Μέσα από προβολές επιλεγμένων ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο πνεύμα του διημέρου ,θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα και κινηματογραφικά. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών :

 

Πέμπτη 26/7 ,ώρα έναρξης 19:00

 ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ (Ελισάβετ Λαλουδάκη, 2009, 52’)

Μια ταινία για το βουνό-σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, και για την έλξη που ασκεί η κορφή του εδώ και αιώνες στους ανθρώπους. Γιατί ανεβαίνουν οι άνθρωποι στην κορφή του Ψηλορείτη; Για τον Δία; Για τον Τίμιο Σταυρό; Μήπως απλά για το πανόραμα; Για το κατόρθωμα; «Θα σου πούμε εμείς». Είναι ο Ψαραντώνης, ο παπα-Θανάσης, δύο Γάλλοι «παιδιά των λουλουδιών», βοσκοί, ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελαράκης, η θεία μου η Έλλη, ο τρομερός ηγούμενος, ορειβάτες, κόσμος πολύς. Ακόμη κι ένα συνεργείο του BBC… Καθένας κουβαλά στην κορφή τον δικό του «κρητικό» κόσμο. Γιατί από κει ψηλά δεν βλέπεις απλά όλη την Κρήτη. Εκεί ψηλά είναι όλη η Κρήτη.

 

 

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε ένα trailer του ντοκιμαντέρ

 

 

 

 

ΤΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ (Μανώλης Ταξειδαράκης, 2007, 61’ )

Η μαντινάδα είναι αυτοτελής ποιητική οντότητα με τη μορφή δίστιχου δεκαπεντασύλλαβου που χρησιμοποιείται στην Κρήτη. Ο Αριστείδης Χαιρέτης γεννήθηκε στα Ανώγεια και είναι από τους σημαντικότερους στιχουργούς της μαντινάδας. Ο έρωτας, ο χρόνος και η απώλεια είναι τα προσφιλή του θέματα. Εφοδιασμένος με φαντασία και ετοιμότητα, παρατηρεί τους γύρω του και τη φύση, σμιλεύοντας το λόγο και συμπυκνώνοντάς τον σε δύο μικρές αράδες.

 

 

 

 

 

Η ΤΑΞΗ-L’ ORDRE (Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, 1974, 44’)

Ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τη Σπιναλόγγα, ενταγμένο στην τριλογία του σπουδαίου γάλλου ντοκιμαντερίστα που περιλαμβάνει επίσης τη «Μεσόγειο» (1963) και τις «Βάσσες» (1964). Υποδειγματικά ισορροπημένο ανάμεσα στην καταγραφή και την αφαίρεση, το φιλμ αφήνει από τη μία τον χώρο να πει την ιστορία του, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη μαρτυρία του Επαμεινώντα Ρεμουντάκη, ενός από τους τελευταίους και πιο καλλιεργημένους ασθενείς του νησιού.

 

 Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε ένα trailer του ντοκιμαντέρ

 

 

 

 

Παρασκευή 27/7 ,ώρα έναρξης 19:00

 ΓΑΥΔΟΣ: ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ (Ανθή Νταουντάκη, 2012, 93’)

Ένα νησί στο Λιβυκό πέλαγος. Σύνορο, άλλοτε εξορία, άλλοτε καταφύγιο. Για κάποιους η ομηρική Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς, όπου ο Οδυσσέας έμεινε για εφτά χρόνια. Εκεί, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές αφετηρίες ζουν και πορεύονται μαζί. Οι ντόπιοι, που έζησαν εκεί την ‘κρυμμένη ζωή’ μιας κλειστής κοινωνίας, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στα παλιά ήθη και στο δέλεαρ της ‘ανάπτυξης’. Και οι άλλοι, οι ‘αυτοεξόριστοι’ ρομαντικοί, που βρήκαν εκεί, στο νότο, την Ιθάκη τους, τον χαμένο παράδεισο. Δύο κόσμοι που καταφέρνουν να συνυπάρχουν, παρά τις διαφορές τους. Επικοινωνούν, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον του νησιού, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητα και δίνουν το παράδειγμα μιας συμβίωσης με αλληλεγγύη έναντι του οικονομικού συμφέροντος.

 

 

Η ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (Διδακτορικοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου, 2008, 70΄)

 Η βεντέτα έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας πολλών επιστημονικών πεδίων . Είναι ένα φαινόμενο , που διαρκεί μέσα στο χρόνο και χωρίς αμφιβολία δημιουργεί προβληματισμό , εξαιτίας του ότι συσχετίζεται με την δράση και την συμπεριφορά μιας νοήμονος οντότητος , του ανθρώπου , μέσα σε κοινωνίες με χαραχτηριστική δομή και λειτουργία , τις << κοινωνίες βεντέτας >> . Ο αντεκδικητικός φόνος είναι ένας κοινωνικός κώδικας που στηρίζεται στην έννοια της τιμής και της προστασίας της , όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας , Γιώργος Νικολακάκης . Είναι ένα άγραφο σύστημα δικαίου , το οποίο ασπάζονται τα μέλη κοινωνιών , με χαραχτηριστικά πρότυπα και αξίες . Έχει την δύναμη φυσικού φαινομένου , το οποίο μπορεί να συμπαρασύρει ο,τιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά του .

 

 

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Στέλιος Αποστολόπουλος, 2009, 52’)

Το φιλμ αφηγείται την αληθινή ιστορία του Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία του βοσκού ξαδέλφου του, Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον οχτάχρονο γιό του που ζουν στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα απόκρημνο χωριό στα Λευκά Όρη για να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία τιμώντας έτσι τη μνήμη του και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της οικογένειας. Ένα 50λεπτο ντοκιμαντέρ, παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions («SugarTown- οι γαμπροί», «SugarTown- η επόμενη μέρα», «Τα παιδία δεν παίζει»), σκηνοθετημένο από τον Στέλιο Αποστολόπουλο, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον ηρακλειώτη σκηνοθέτη Νίκο Νταγιαντά, και καταφέρνει από μια τραγική αφορμή να ξετυλίξει πολλές παράλληλες σημαντικές ιστορίες, συνοδευμένες από την εξαιρετική μουσική των Γιώργη Ξυλούρη και Νίκου Βελιώτη.  Βραβευμένο με το PRIX VIA STELLA – FRANCE 3 στο CMCA 2010, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Sole Luna Festival 2010, Βραβείο Κοινού στον AGON Archaeological Film Festival και 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

 

 Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε ένα trailer του ντοκιμαντέρ

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το που θα γίνουν οι προβολές αλλά και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του διημέρου ,επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

 

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης