Σεμινάρια σεναρίου στο Ηράκλειο

Διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα «Κινηματογράφος και Σενάριο»

 

Ο Μάνος Παπαδάκης Σαρακηνός παραδίδει ταχύρρυθμα σεμινάρια σε 6 ημέρες στο βιβλιοπωλείο Κυριάκης (Έβανς 87) από 8 ως 14 Απριλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Πως μετατρέπουμε μια ιδέα σε  κινηματογραφικό σενάριο; Ποιές είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την κινηματογραφική αφήγηση; Πως να διαβάζουμε σωστά τις ταινίες;

 

Στο σεμινάριο αυτό, θα μάθουμε πως χτίζεται ένα κινηματογραφικό σενάριο, αλλά και πως να «βλέπουμε» σωστά τις ταινίες ,όταν οι περισσότεροι από εμάς συνήθως απλά τις «κοιτάζουν» χάνοντας αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό και κρύβεται στη σημειολογία της εικόνας. Όλα αυτά, θα τα καταφέρουμε μαθαίνοντας για την θεωρία της δραματικής αφήγησης και αναλύοντας σκηνές σημαντικών ταινιών, από τους μεγαλύτερους μυθοπλάστες της έβδομης τέχνης.          

                                                                     

Βασικοί άξονες του σεμιναρίου:

·        Τι ακριβώς είναι το κινηματογραφικό σενάριο; Βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης. Ο Αριστοτέλης και οι «απόγονοί» του.  Μορφή του κινηματογραφικού σεναρίου.

·        Ποια τα βασικά δομικά συστατικά μιας ταινίας; Ανάλυση της  αρχετυπικής τρίπρακτης μορφής του μύθου,  η σκηνή, η σεκάνς, το beat.

·        Πώς χτίζεται ο μύθος γύρω από τον πρωταγωνιστή; Η έννοια της κρίσιμης σκηνής, το narrative hook, τα plot points και η τελική μάχη.

·        Οι έννοιες του premise και του controlling idea. Πως από την βασική μας ιδέα χτίζουμε μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος.

·        Δημιουργώντας τον τέλειο πρωταγωνιστή. Το τόξο του ήρωα. Η βασική και η υποσυνείδητη επιθυμία του. Πώς χτίζουμε έναν ολόκληρο κόσμο χαρακτήρων γύρω από τον κεντρικό ήρωα. Τα θέλω και οι ανάγκες του ήρωα.

·        Η σπουδαιότητα της σκηνής. Η μέθοδος των πέντε βημάτων για να χτίσεις σωστά μια σκηνή. Το σημείο ισορροπίας της σκηνής. Η αλλαγή της βασικής αξίας που πραγματεύεται η σκηνή.

·        Πρακτικές μέθοδοι για τη δημιουργία του σεναρίου. Το treatment, οι καρτέλες, το βιογραφικό του ήρωα, η προσθήκη των διαλόγων, η τελική μορφή του σεναρίου.

 

Χαρακτηριστικές ταινίες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων: Seven, Ο Νονός, FightClub, Casablanca, ApocalypseNow, Δεκάλογος κ.α.

 

Εισηγητής: Μάνος Παπαδάκης-Σαρακηνός

Τηλέφωνα για πληροφορίες : 6972822747, 6945707510

E mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Ο Μάνος Παπαδάκης-Σαρακηνός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, το μακρινό 1985.  Αποφοίτησε επιτυχώς από το Λύκειο το 2003 και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, γιατί όπως τόνιζε, του άρεσαν τα μαθηματικά. Αφού κατάλαβε το ολέθριο λάθος του, κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει κινηματογράφο γιατί όπως τόνιζε, του άρεσε η «Αποκάλυψη τώρα» του Κόπολα. Ευτυχώς του αρέσει ακόμα, κάθε φορά που την βλέπει και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στους τομείς του σεναρίου και της παραγωγής. Έχει ήδη ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία ανάλογα σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει εργαστεί για το τελευταίο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης