Ταινία της εβδομάδας

23/05/2018 - 21:30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΔΡ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Διαφήμιση
ΕΓΩ, Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΛΕΪΚ

Ο Πολιτικός Κεν Λόουτς στον Κοινωνικό Χώρο

Σειρά προβολών  «Ο πολιτικός Κεν Λόουτς» στον Κοινωνικό Χώρο.

 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού διοργανώνουν κύκλο προβολών με θέμα "Ο Πολιτικός Κεν Λοουτς". Τέσσερεις ταινίες του Άγγλου δημιουργού με κοινό άξονα το βρετανικό σύστημα πρόνοιας θα προβληθούν στον Κοινωνικό Χώρο (Μονής Αγκαράθου 9) με ελεύθερη είσοδο. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο. 

 

Μετά από κάθε ταινία θα ακολουθεί συζήτηση. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται Τετάρτες με κοινή ώρα έναρξης 21:30. Την επιλογή των ταινιών έκανε ο Διονύσης Κοκκόνης.


 

 

 

 

 

 Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών

 

Τετάρτη 2 Μαΐου : Ladybird, ladybird (1994, 101’)

Σενάριο: Ρόνα Μούνρο, Παραγωγή : Σάλλυ Χίλμπιν, Φωτογραφία : Μπάρρυ Ακρόιντ, Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις, Μουσική : Τζωρτζ Φέντον

Παίζουν: Κρίσσυ Ροκ, Βλάντιμιρ Βέγκα, Σάντι Λαβέλ, Μαουρίσιο Βενέγας

Η Μάγκι προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της. Όταν τη μοναδική νύχτα που θα τα αφήσει μόνα τους θα κινδυνεύσουν από φωτιά στο σπίτι, η Κοινωνική Πρόνοια θα τη χαρακτηρίσει «ακατάλληλη» για μητέρα και θα πάρει τα παιδιά από κοντά της. Η Μάγκι μαζί με το νέο της σύντροφο, τον Παραγουανής καταγωγής Χόρχε, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ξανά την κηδεμονία των παιδιών.

Αργυρή Άρκτος Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Βραβείου Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Βράβευση στο Φεστιβάλ του Σικάγο, Βραβείο Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Το trailer της ταινίας

 

 

 

 

 

 

  

Τετάρτη 9 Μαΐου : Βροχή από πέτρες (1993, 90’)

Σενάριο: Τζιμ Άλλεν, Παραγωγή : Σάλλυ Χίλμπιν, Φωτογραφία : Μπάρρυ Ακρόιντ, Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις, Μουσική : Στιούαρτ Κόουπλαντ

Παίζουν: Μπρους Τζόουνς, Τζούλι Μπράουν, Γκέμμα Φίνιξ, Ρίκι Τόμλινσον

O Μπομπ είναι ένας φτωχός άνθρωπος αφοσιωμένος στην οικογένειά του και στη θρησκεία. Όταν η κόρη του θα χρειαστεί ένα καινούριο φόρεμα για την πρώτη της Θεία Κοινωνία, ο Μπομπ θα επιστρατεύσει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να καταφέρει να της το αγοράσει ερχόμενος σε σύγκρουση με τα όσα πίστευε ως τώρα.

Βραβείο BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, Βραβεία Σεζάρ (Γαλλία) και Γκόγια (Ισπανία) Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Βραβείο Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Γαλλίας.

Το trailer της ταινίας

 

 

 

 

 

 

  

Τετάρτη 16 Μαΐου : Γλυκά 16 (2002, 106’)


Σενάριο: Πωλ Λάβερτι, Παραγωγή : Ρεμπέκα Ο’ Μπράιεν, Φωτογραφία : Μπάρρυ Ακρόιντ, Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις, Μουσική : Τζωρτζ Φέντον

Παίζουν: Μάρτιν Κόμπστον, Γουίλλιαμ Ρουάν, Άννα Μαρί Φάλτον, Μισέλ Άμπερκομπι

Ο Λίαμ είναι ένας έφηβος που υπεραγαπά τη μητέρα του Τζιν. Όταν η Τζιν αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει την ποινή της για ένα έγκλημα που δε διέπραξε, αποφασίζει να ζήσει με το Λίαμ, το φίλο της Σταν καθώς και τον πατέρα της με τους δύο τελευταίους να την κακομεταχειρίζονται. Ο Λίαμ είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πάρει τη μητέρα του μακριά από αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον και να ζήσουν μαζί σε ένα καινούριο σπίτι. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται πολλά χρήματα, πολύ γρήγορα και στην πόλη του Γκρίνοκ δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για κάτι τέτοιο.

Βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου BAFTA, Σκωτίας, Βραβείο Καλύτερης Ανεξάρτητης Βρετανικής Ταινίας, Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Φωτογραφίας και Καλύτερης Ταινίας στο φεστιβάλ του Βαγιαδολίβ, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (Μάρτιν Κόμπστον) από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το trailer της ταινίας

 

 

 

  

 

Τετάρτη 23 Μαΐου : Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (2016, 100’)

Σενάριο: Πωλ Λάβερτι, Παραγωγή : Ρεμπέκα Ο’ Μπράιεν, Φωτογραφία : Ρόμπι Ράιαν, Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις, Μουσική : Τζωρτζ Φέντον

Παίζουν: Ντέιβ Τζόουνς, Χάρλεϊ Σκουάιρς, Μπριάννα Σων, Ντίλαν ΜακΚίρναν

Ο Ντάνιελ είναι ένας μαραγκός 59 ετών που σταμάτησε να εργάζεται όταν έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα της δουλειάς του. Αντιμετωπίζοντας το τέρας της βρετανικής γραφειοκρατίας με σκοπό να επιστρέψει στη δουλειά για τα τελευταία του ένσημα, ανακαλύπτει τα νέα οικονομικά δεδομένα του 21ου αιώνα ,ενώ γνωρίζει την Κέιτι μια ανύπαντρη μητέρα και προσπαθεί όπως μπορεί να τη βοηθήσει.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών, Βραβείο BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Βραβείο Αντρικής Ρόλου και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στα Βρετανική Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, Βραβείο Σεζάρ (Γαλλία) Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Βραβείο Empire, Βραβείο Κοινού στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σαν Σεμπαστιάν.

Το trailer της ταινίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Κεν Λόουτς γεννήθηκε στο Νιούνιτον της Αγγλίας στις 17 Ιουνίου 1936. Αφού σπούδασε Νομική στο St. Peters College (Οξφόρδη) και υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο αρχικά σαν ηθοποιός και στη συνέχεια σαν σκηνοθέτης. Η συνεργασία του με την τηλεοπτική σειρά «Το θέατρο της Τετάρτης» έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του, αφού το επεισόδιο της σειράς που έφερε τον τίτλο “Cathy come home” είχε τέτοιο αντίκτυπο που στάθηκε αφορμή να αλλάξει ο νόμος για τους άστεγους στην Αγγλία.

Η κινηματογραφική γραφή του Κεν Λόουτς χαρακτηρίζεται από ωμό ρεαλισμό (ήταν ένας από τους πρώτους Βρετανούς σκηνοθέτες που χρησιμοποίησαν βωμολοχία στις ταινίες τους), αυτοσχεδιασμό, ενώ οι ήρωές του προέρχονται πάντα από τη λαϊκή τάξη. Οι ταινίες του ασχολούνται με τα προβλήματα της τάξης αυτής και συνήθως είναι απαισιόδοξες, κάτι που καθιστά το Λόουτς απευθείας συνεχιστή του kitchen sink cinema που δημιουργήθηκε στην Αγγλία μετά τον πόλεμο. Είναι κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών με 13 ταινίες και έχει πάρει αναρίθμητα βραβεία στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου.

Υπήρξε μέλος του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας για πάνω από 30 χρόνια αποχωρώντας στα μέσα του 1990 λόγω ιδεολογικών διαφορών. Ποτέ δεν έκρυψε την αριστερή του ιδεολογική τοποθέτηση, ενώ πλούσια είναι και η πολιτική του δράση. Το 1977 αρνήθηκε το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, έχει πληρώσει με δικά του χρήματα τμήμα της εγγύησης για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Άσσαντζ, ενώ είναι και ένας από τους 100 καλλιτέχνες που μποϋκοτάρουν τη συμμετοχή Ισραηλινών φορέων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε ως καλλιτέχνες είτε ως υποστηρικτές.

 

Φιλμογραφία:

Κες (1969)

Οικογενειακή ζωή (1971)

The Save The Children Fund Film (ντοκιμαντέρ) (1971)

A Misfortune (τηλεταινία) (1973)

Black Jack (1979)

The Gamekeeper (1980)

Ακροάσεις (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1980)

Ζήτημα ηγεσίας (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1981)

Looks and smiles (1981)

The Red and the Blue: Impressions of Two Political Conferences - Autumn 1982 (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1983)

Ζητήματα ηγεσίας (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1983)

Which Side Are You On? (ντοκιμαντέρ) (1985)

Πατρίδα (1986)

The View from the Woodpile (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ) (1989)

Κρυφή ατζέντα (1990)

Riff-Raff  (1991)

Βροχή από πέτρες (1993)

Ladybird Ladybird (1994)

Γη και ελευθερία (1995)

Το τραγούδι της Κάρλα (1996)

Με λένε Τζο (1998)

The Flickering Flame (ντοκιμαντέρ) (1998)

Ψωμί και τριαντάφυλλα (2000)

Οι πλοηγοί (2001)

Γλυκά δεκάξι (2002)

Ένα τρυφερό φιλί (2004)

Tickets (σπονδυλωτή ταινία) (2005)

McLibel  (ντοκιμαντέρ) (2005)

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι (2006)

It's a Free World... (2007)

Αναζητώντας τον Έρικ (2009)

Ιρλανδέζικος δρόμος (2010)

Το μερίδιο των αγγέλων (2012)

Το πνεύμα του ’45 (ντοκιμαντέρ) (2013)

Jimmy's Hall  (2014)

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (2016)

Συζητώντας με το Τζέρεμι Κόρμπιν (ντοκιμαντέρ) (2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης