Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου υποδέχεται επιλεγμένες ταινίες από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε 11-20 Μαρτίου 2016 με κεντρικό θεματικό άξονα το προσφυγικό ζήτημα. Οι ταινίες που επιλέχτηκαν αποτελούν ένα συνδυασμό ταινιών για κοινωνικά και ιστορική ζητήματα με προσωπικές ιστορίες. Στο πρόγραμμα προβολών έχουν προστεθεί και δύο ταινίες εκτός φεστιβάλ (Levin ,Little Island). Πρόκειται για δύο ντοκιμαντέρ που αποτελούν το ντεμπούτο δύο νέων κρητικών δημιουργών, με θέματα εμπνευσμένα από τη ζωή στο νησί,  που ελπίζουμε να δώσουν πολλές ταινίες στο άμεσο μέλλον.
 
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Κοινωνικό Χώρο (Μονής Αγκαράθου 9) το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

  

 

 

 

 

Σάββατο 9 Απριλίου:


18:00 Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση. (90’, Ανζελίκ Κουρούνη)
Τί έχει στο κεφάλι του ο νεοναζί της διπλανής πόρτας; «Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν». Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες, που παρουσιάζονται ως θύματα του συστήματος».

To trailer της ταινίας

  

19:30 Το πεδίο του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή (27’, Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου, Αντώνης Τολάκης)
Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν. Τρεις σκηνοθέτες συναντιούνται και κινηματογραφούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζήτησαν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας εδώ στο πάρκο που φέρει το όνομα του θεού του Πολέμου: το Πεδίον του Άρεως.

 
 
 
 
 --Διάλειμμα—
 

20:15 LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα. (70’ ,Λεωνίδας Βαρδαρός)
Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
To trailer της ταινίας

 

21:25 Levin (30’, Γιώργος Ροσόλυμος ,Μαρία Παπαδάκη)
Η γη, η Ιστορία, οι μύθοι και οι άνθρωποι γύρω από το Λέντα και τα Αστερούσια συνθέτουν μια μικρού μήκους περιγραφή με κέντρο το λιοντάρι. Ένα ντοκιμαντέρ που περπατά παράλληλα με 4 χαρακτήρες αιώνιων μύθων.
To trailer της ταινίας
Η σελίδα στο facebook της ταινίας

 

 

21:55 Little Island (12’, Άγγελος Ψωμόπουλος)
Η ιστορία ενός ανθρώπου που επέλεξε να ζήσει για σχεδόν 40 χρόνια σε ένα μικρό νησί. Με τον καιρό κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες διαβίωσης και να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες που συνάντησε. Αν και η παραμονή του στο νησί, έχει απαγορευτεί από το Δασαρχείο, εκείνος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το νησί.
To trailer της ταινίας

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 10 Απριλίου

 

18:00 Μακροβούτι. (Ιρίνα Μπόικο, 43’)

 «Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο... είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».
To ιστολόγιο της σκηνοθέτιδας

 

 

 18:45 Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες (30΄, Ιάσων Πιπίνης)

Πριν από δέκα χρόνια, ένας φτωχός ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία, σε μια χώρα όπου την πολιτική και οικονομική εξουσία μονοπωλούσε για αιώνες η λευκή μειοψηφία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα 24ωρο του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζει πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Συναντήσαμε τον Μοράλες στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων και τον συνοδεύσαμε στα ταξίδια που έκανε με το προεδρικό αεροσκάφος και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται εν πτήση στην κάμερα, πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.
To trailer της ταινίας

 

 

19:15 Μετέωροι άνθρωποι. (28’, Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου)
Οι Ρομά υπάρχουν όσο μένουν μακριά, όσο το πεπρωμένο τους δεν συναντιέται με το δικό μας, όσο τα όνειρά τους δεν συνωστίζονται με τα δικά μας. Εξόριστοι εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις κοινωνίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, είναι καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριο, στις παρυφές κάθε κοινωνίας. Ο εξόριστος αυτός τόπος έγινε σταδιακά η πατρίδα τους, εκεί όπου ονειρεύονται, εκεί όπου θάβουν τα όνειρά τους κάτω από το χώμα. Η Σαμπιχά, μια χαρισματική γυναίκα στην καρδιά του Δροσερού, αποφάσισε να αναλάβει δράση για όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω της, να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα για τους Ρομά, αλλά και να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ίδιας της κουλτούρας τους.
To trailer της ταινίας

 

--Διάλειμμα—

 

20:00 Teriade (75’, Σίμος Κορεξενίδης)
Στρατής Ελευθεριάδης/Tériade (Λέσβος 1897- Παρίσι 1983): Ο τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων τέχνης (Verve, Cahiers dArt, Minotaure). Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο. Ο φίλος των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζακομέτι, Λεζέ, Χουάν Γκρις, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελύτη, Ελυάρ, Μιγιό, Τσαρούχη, Ν.Χ. Γκίκα, Βενέζη, Λωράνς, Καρτιέ-Μπρεσόν, Μπονάρ, Βιγιόν, Μπρασάι... Ο τιμημένος από τη Γαλλική Ακαδημία Ιππότης των Τεχνών.  Ο ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο: του Θεόφιλου και του Mουσείου-Βιβλιοθήκης Τériade.

 


 

21:15 Το μέσα φως. (92’, Σταύρος Ψυλλάκης)
Ο 86χρονος Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνο- στάτης» στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ‘χει κλείσει εντός του». Θυμάται τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του», την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού» και πολλά άλλα, για να καταλήξει πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο όσο το αγάπησες».
To trailer της ταινίας

 
                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
Διαφήμιση

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης