To 8ο μicro φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ξανά μαζί μας

Το 8ο Διεθνές Ταυτόχρονο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους μ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε έντεκα πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό  στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Φέτος, η διοργάνωση ενισχύοντας το διεθνές της στοιχείο, εκτός της προβολής των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό αποφάσισε να εισάγει φρέσκο διεθνές “μικρό” κινηματογράφο. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι οι μικρές αυτές δομικές αλλαγές αποτελούν μόνο την αρχή ενός μεγάλου εγχειρήματος που θα αλλάξει τα κινηματογραφικά δεδομένα της χώρας το επόμενο διάστημα.

Ο διαγωνισμός των δεκαπέντε ελληνικών ταινιών, ο βασικός κορμός της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου ταυτόχρονα στις έντεκα πόλεις που συμμετέχουν φέτος στο δίκτυο του φεστιβάλ. Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η πρώτη ημέρα θα λήξει μετά την ταυτόχρονη ψηφοφορία του κοινού. Η “αγαπημένη” ταινία του κοινού μαζί με τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου α’ γυναικείας και α’ ανδρικής ερμηνείας θα ανακοινωθούν την Κυριακή σε μια διαδραστική τελετή απονομής με ζωντανή αναμετάδοση από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συνδέσεις με όλες τις πόλεις του δικτύου του IMMF2018.

Επίσης, τη δεύτερη ημέρα στο διεθνές μέρος του φεστιβάλ θα γίνει η προβολή δώδεκα ταινιών μικρού μήκους από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία και την Αίγυπτο, οι οποίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια του ειδικού αφιερώματος για το περιβάλλον με τίτλο “ το Micro μ Ντύνεται Πράσινο”  κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν ειδικές προβολές και ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και πρόσβαση για ΑμεA

 


 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών: 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου:

Χώρος : Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου - Πειραματική Σκηνή (Λεωφόρος Πλαστήρα 10)

Ώρα έναρξης προβολών: 19:00

Τιμή εισιτηρίου: 7 € - Προπώληση : 6 € (η προπώληση γίνεται είτε εδώ είτε στο κατάστημα Public - Δαιδάλου 15)

  

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών για το Σάββατο 13 Οκτωβρίου.

 

1. Το εισιτήριο (2017, Χάρης Σταθόπουλος, 17’)

Ακολουθούμε την πορεία ενός εισιτηρίου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς περνά από το ένα χέρι στο άλλο. Κάθε άτομο που κατέχει το εισιτήριο φέρει τη δική του ιστορία καθώς και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μια κοινωνική καταγραφή της ελληνικής κρίσης.

 2. Shapes of mine (2018, Γιώργος Καψανάκης, 15’)

Στο μέλλον, η ψηφιακή εφαρμογή SOMA έχει δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες της, να αλλάζουν εμφάνιση κατά βούληση. Το ανθρώπινο σώμα αποκτά την επιθυμητή μορφή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εντωμεταξύ, η Alice προσπαθεί να πείσει τον αδιάφορο σύζυγό της να φάει το δείπνο που του ετοίμασε, ενώ αυτός τηρεί σιγή ιχθύος...

 3. Το μάτι (2018, Στέργιος Ντινόπουλος, 23’)

Μία νεαρή καθηγήτρια φωτογραφίας επιστρέφει στο νησί της γιαγιάς της ώστε να προσφέρει εθελοντισμό σε στρατόπεδο προσφύγων ούτως ώστε να ανακαλύψει το προσφυγικό παρελθόν της οικογένειάς της.

 4. Ίσως είμαι εγώ (2017, Δημήτρης Σίμου, 6’)

Θυμάμαι τα πάντα. Τα καλοκαίρια, το σπίτι, τη θάλασσα, τον ήχο απ’ τα τζιτζίκια. Τους φόβους μου. Στο « Ίσως Είμαι Εγώ (Maybe It’s Me)» ο σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων προσπαθεί να αναδημιουργήσει τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία.

 5. Newstria (2018, Κώστας Σταματόπουλος 24’)

Μεσοπόλεμος, ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria - ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας. Στο κατάστρωμα του πλοίου επιχειρηματίες γευματίζουν υπό τους ήχους μιας άριας. Στο αμπάρι ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες έχουν ιδρώσει από τη ζέστη. Στο μηχανοστάσιο ο εργοδηγός ξέρει καλά να ακολουθεί εντολές αλλά ο Λουκάς είναι γεμάτος απορίες. Σιγά σιγά, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο σπάνε. Η κουζίνα πλημμυρίζει. Όλοι παραμένουν ατάραχοι πιστεύοντας πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούνε. Όμως το πλοίο δε φτάνει ποτέ. Βουλιάζει, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα…

 6. Μανέκι Νέκο (2017, Μανώλης Μαυρής, 19’)

Ένας άντρας συναντά µία κοπέλα σε µία αποβάθρα του λιµανιού του Πειραιά. Ενώ ψάχνουν για ταξί, αποφασίζουν να κάνουν ότι γνωρίζονται για να µοιραστούν το κόστος της διαδροµής. Από τη στιγμή όμως που µπαίνουν στο ταξί, ο οδηγός αποκαλύπτει στον άντρα ότι όντως γνωρίζονται και ότι έχουν κοινό παρελθόν, οδηγώντας το ζευγάρι στα τοπία της μνήμης. Η ταινία αναφέρεται σε μια ερωτική σχέση που κινείται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του ονείρου και της πραγματικής εμπειρίας. Στον πυρήνα της η ταινία είναι μια παρατήρηση για την έννοια της επιθυμίας.

 7. The backpack (2018, Μιχάλης Μαθιουδάκης, 14’)

Η Μαίρη μόλις έχει κλέψει ένα σκασμό ρούχα. Η πόλη την παρασέρνει να αναζητήσει καταφύγιο μέσα σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Πάτερ Αλέκος στη θέα του απροσδόκητου επισκέπτη βλέπει μία τεράστια ευκαιρία να σωθεί από τη ρουτίνα του. Θα ακολουθήσει μία από κοινού, παράλογη για τα δεδομένα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξομολόγηση.

 8. Τάμα (2018, Γιάννης Μπλέτας, 18’)

Ένα οικογενειακό τραπέζι, ένα κομμάτι φανουρόπιτα, ένα πτώμα.

 9. Fake news (2018, Δημήτρης Κατσιμίρης, 15’)

Μια YouTuber και ο συνεργάτης της, σχεδιάζουν να σκηνοθετήσουν το βιασμό μιας κοπέλας από δύο μαύρους. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τους συνδρομητές στο κανάλι τους. Την ημέρα του γυρίσματος, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αρχικά είχαν υπολογίσει.

 10. Yawth (2018, Δημήτρης Τσακαλέας & Λήδα Βαρτζιώτη, 10’)

Ένα συνηθισμένο βράδυ Παρασκευής, η Βίκυ θέλει να πάει σε ένα πάρτι, αλλά η νύχτα δεν εξελίσσεται όπως είχε προγραμματίσει. Μια βραδιά στη ζωή των παιδιών που ανήκουν στη γενιά των social media.

 11. Χρυσόψαρο (2017, Γιώργος Αγγελόπουλος, 14’)

Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τον πατέρα του. Τα πράγματα όμως πρόκειται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, όταν αποκαλυφθεί ότι το δώρο γενεθλίων του Στρατή, δεν είναι ένα απλό χρυσόψαρο σαν τ’ άλλα.

 12. Heimlich (2017, Κώστας Μπακούρης, 19’)

Οικείο είναι το σπίτι. Ο Πάρης ζει σ’ ένα ανοίκειο σπίτι. Η Σερένα θέλει ένα σπίτι σ’ ένα μέρος που δεν θα το ‘λεγες και Παρίσι. Πίνουν, μιλούν, συνδέονται. Με νερό, μπίρα και αναμνήσεις. Ένας βάτραχος. Πηδάει. Παράξενα. Αλλόκοτα. Οικεία. Ανοίκεια οικία. Πιο παράξενη κι από σπίτι.

 13. Pet (2017, Μάρτα Μπακρί, 6’)

Ένας βουλευτής αρχίζει να νιώθει εγκλωβισμένος μέσα στην πολυτελή του σουίτα .

 14. Cruiser (2017, Αριστοτέλης Μαραγκός, 12’)

Ο Στέφανος ονειρεύεται πως δεν θα ξαναοδηγήσει την νταλίκα του ξημερώματα. Ο Βλάσης περιμένει την βροχή να σταματήσει για να αποδράσει με το μικρό ιστιοπλοϊκό του από την Αθήνα. Είναι άλλη μια νύχτα.

 15. Μικρός που είναι ο κόσμος (2018, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, 18’)

Η Ειρήνη κι η Μαρία, δύο φορέματα, ο Μάνος, δύο φωτόσπαθα, μία διακοπή ρεύματος, ένας καλλιτέχνης με αυτοπεποίθηση, η ζάχαρη που τελείωσε κι ένας κόσμος που είναι πολύ μικρός για να χάνει κανείς τους φίλους του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ 

Μετά το τέλος των προβολών το κοινό θα ψηφίσει τις αγαπημένες του ταινίες. Το 1ο βραβείο κοινού είναιι υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού και post production αξίας 1500   από την εταιρεία RGB Studios καθώς και  υπηρεσίες DCP mastering αξίας 500 

 

 από την εταιρεία VIDEOPRESS για την επόμενη ταινία του/της δημιιουργού, ενώ το 2ο βραβείο είναι υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού αξίας 500 € από την εταιρεία BLK.

 

Κυριακή 14 Οκτωβρίου:

Χώρος : Κοινωνικός Χώρος Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9)

Ώρα έναρξης προβολών: 16:00

Τιμή εισιτηρίου: Ελεύθερη είσοδος. Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο. 

 

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών:

16:00 - 18:00 Διεθνές μέρος 

1. Wrong direction (Γαλλία, Julien Botzanowski, 9’)

Μια νεαρή γυναίκα, ο σύζυγός της και η κόρη της. Μια θανατηφόρα στιγμή.

 

2. The blind side (Γαλλία, Louise Trollé, Manon Goliot, 2’)

Ένας εκτελεστής φτάνει σε ένα ξενοδοχείο προκειμένου να κλείσει ένα νέο συμβόλαιο. Όταν ανακαλύπτει την ταυτότητα του θύματός του, αμφιβάλλει. Η σκοτεινή του πλευρά θα το κάνει για εκείνον.

 

3. An elephant to the moon (Γαλλία, Benjamin Barthélémy, 9’)

Παρίσι. Νύχτα. Έχει καταιγίδα και βρέχει πολύ. Μια αστραπή πέφτει πάνω σε μια ταμπέλα του δρόμου. Λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας, ο άσπρος άντρας των 20 εκατοστών στην αναπηρική καρέκλα έπεσε στο έδαφος και ζωντάνεψε. Επειδή τα πάντα σ 'αυτόν τον γιγάντιο βροχερό κόσμο είναι ένας κίνδυνος γι' αυτόν, αποφασίζει να πάει στο φεγγάρι με κλεμμένο μπαλόνι.

 

4. Let it grow (Δανία, Andrea Stief, 14’)

Φέτος, ο Μάρκος και η μητέρα του θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με το νέο φίλο της και την κόρη του, την Έμμα. Το να μοιραζόμαστε οικογενειακές παραδόσεις είναι δύσκολο - ειδικά όταν είναι με κάποιον τόσο χαριτωμένο όσο η Έμμα. Καθώς αυτή τραβάει όλη την προσοχή πάνω της, η ζήλια καθώς και μια παράξενη πράσινη κηλίδα αρχίζει να μεγαλώνει στον Μάρκους.

 

5. Love at first mime (Δανία, Alexander Pearson, 8’)

Ψάχνοντας για ανθρώπους να τους διασκεδάσει, ένας μίμος βρίσκει ένα τυχαίο κορίτσι το οποίο ερωτεύεται. Αλλά πώς μπορεί να την κερδίσει όταν δεν μπορεί να μιλήσει μαζί της; Η πολύ ζωηρή φαντασία του μπορεί να τον βοηθήσει.

 

6. Games we play (Δανία, Jakob Hardeberg Svensen, 9’)

Ακολουθούμε τον Γιόχαν, ένα 11χρονο αγόρι, σε μια ηλιόλουστη μέρα, με τους δύο φίλους του Φέλιξ και Κλάρα. Ο Γιόχαν και ο Φέλιξ έχουν μια ανταγωνιστική φιλία. Και οι δύο θέλουν να εντυπωσιάσουν την Κλάρα και να αποδείξουν τον εαυτό τους.

 

7. My father couldn’t save the kite (Αίγυπτος, Khaled Medhat Moeit, 8’)

Μέσα από τη φωνή του γιου, η ταινία δείχνει την ένταση σε μια σχέση ενός πατέρα και του γιου του. Εξελίσσεται την ημέρα που ο πατέρας υποψιάζεται ότι είναι άρρωστος.

 

8. A short visit (Αίγυπτος, Ahmed Bazzoum, 10’)

Ο πατέρας του πέθανε και τον άφησε μόνο του, σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του πατέρα του, και εκεί στους τάφους όπου η απουσία όλων, εκτός από το θάνατο, είναι εκεί και σπάει τη μοναξιά του.

 

9. Arriving (Ισπανία, K.Prada & J.Prada (Hermanos Prada), 4’)

Φτάνοντας.

 

10. The lesson (Ισπανία, Hugo Gómez, 13’)

Ο Χαβιέ είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος με μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια και χρήματα. Παίρνει αποφάσεις που συμβάλλουν στη φτώχεια και την εκμετάλλευση των οικογενειών που για αυτόν είναι μόνο αριθμοί. Όλα θα αλλάξουν όταν εμφανιστεί ο Όσκαρ και θα του δώσει ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

 

11. Fleeting (Ισπανία, Kas Borrella, 12’)

O Νάτσο και η Εστέλα μόλις ερωτεύτηκαν και έχουν πολλά όνειρα μπροστά τους. Ο Νάτσο και η Εστέλα είναι παντρεμένοι εδώ και 20 χρόνια και τίποτα δεν είναι το ίδιο όπως πριν.

 

12. Last days (Ισπανία, Arturo León Llerena, 15’)

Ο Ραμόν είναι ένας βετεράνος ράφτης που επεξεργάζεται τα ρούχα των κύριων για δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια το ραφτάδικό του έχει γίνει αναχρονιστικό και τα κέρδη του είναι πιο σπάνια. Ο Χερμάν, γιος του ιδιοκτήτη και φίλου του, έρχεται μια μέρα, λέγοντάς του ότι τώρα αυτός είναι ο υπεύθυνος για το ενοίκιο και ότι η σύμβασή του δεν θα ανανεωθεί. Ο Ραμόν έχει τώρα ένα μήνα για να βρει λύσεις στα οικονομικά του προβλήματα, πριν ο Χερμάν επιστρέψει και τον πετάξει στο δρόμο. Ενώ οι νέοι δεν φαίνεται να εκτιμούν την τέχνη του Ραμόν, οι παλιοί πελάτες του πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Όμως, η λύση για τα προβλήματα του Ραμόν παρουσιάζεται από ένα πλήθος νεαρών, με ένα περίεργο και μοντέρνο τρόπο. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ 

 

18:00 - 19:00 Ειδικό αφιέρωμα 

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Micro μ, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Διά βίου μάθηση» και τίτλο«To Micro μ ντύνεται Πράσινο» . Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

• Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας

• Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση

• Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή επτά θεματικών ταινιών μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργών και τη διοργάνωση εκπαιδευτικής ημερίδας με επιμέρους θέμα: « Η Γη Είναι το Σπίτι μας – Άκου Μαμά».

Πιο αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

EG(ε)O – Η Θάλασσα Για Μένα των Βίκυ Μαρκολέφα, Bastian Fischer (2018) , Ελλάδα

Euphoria της Katalin Egely (2018), Ουγγαρία

77% του Guido Mauilo (2018), Ισπανία

Insolation της Lea Fabreguettes (2018) Γαλλία

Changing Shades of Ulhas River του Sandeep Rasal (2018), Ινδία

The Last Book των Earth Pau Torrano, Marina Soteras (2018), Ισπανία

Natron των Σοφία Αβραμίδου, Aris Apartian (2018), Ελλάδα

 

19:30 - 22:00  - Τελετή λήξης - βραβεύσεις

Σε ζωντανή σύνδεση με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και τις 11 πόλεις του φεστιβάλ θα μεταδοθεί η τελετή λήξης καθώς και η απονομή των βραβείων: 1ο και 2ο βραβείο κοινού, σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ανδρικής και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. 

 

 

 

 

 

 

  

1.    

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης