Ταξιδεύοντας στη Ρωσία - Αφιέρωμα στο ρώσικο κινηματογράφο

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ταξιδεύοντας στη Ρωσία το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη σε συνδιοργάνωση με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζουν την εβδομάδα 9-15 Ιουλίου ένα ειδικό αφιέρωμα στον ρώσικο κινηματογράφο. Σκοπός του αφιερώματος είναι να έρθει το κοινό σε επαφή με τον ρώσικο πολιτισμό μέσα από επιλεγμένες ταινίες από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως την σημερινή εποχή. Οι επιλογές των ταινιών δεν θα μπορούσαν παρά ξεκινήσουν από την δεκαετία του 1920, όταν το κομουνιστικό κόμμα θεωρούσε τον κινηματογράφο την πιο σημαντική από τις τέχνες χρησιμοποιώντας τον ως μέσο για τη δημιουργία της νέας σοβιετικής κοινωνίας (Το θωρηκτό Ποτέμκιν, 1925 & Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, 1929). Θυμίζουμε ότι την περίοδο αυτή που παρήχθησαν ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Καζαντζάκης «πηγαίνοντας στη Ρούσια» τρεις φορές παρακολουθεί από κοντά την ανάπτυξη αυτή της τέχνης του κινηματογράφου. Μάλιστα, γράφει δύο σενάρια που γίνονται δεκτά από σοβιετικές κινηματογραφικές εταιρίες και ένα ακόμη με τον τίτλο Λένιν.

Συνεχίζοντας στην περίοδο της αποσταλινοποίησης επιλέχτηκε μια εμβληματική ταινία που απομακρύνεται από το δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που είχε επικρατήσει προτάσσοντας μια νέα σχεδόν αντιηρωική οπτική για το πολεμικό είδος (Όταν πετούν οι γερανοί, 1957). Ακολουθεί μια ταινία που εντάσσεται σε ένα διαφορετικό κινηματογραφικό λόγο με ποιητικές τάσεις, που ενώ έτυχε ευρωπαϊκής και διεθνής αναγνώρισης, εντός της Σοβιετικής Ένωσης δεν έγινε αποδεκτός (Αντρέι Ρουμπλιόφ, 1966). Μετά την πλήρη κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος την δεκαετία του 1990 η λογοκρισία στον κινηματογράφο σχεδόν καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ταινιών που διαφοροποιήθηκαν και άσκησαν κριτική στο καθεστώς και στο μοντέλο του σοβιετικού κινηματογράφου. Αν και η κινηματογραφική παραγωγή είχε μειωθεί, υπήρξαν ταινίες που γνώρισαν διεθνή αποδοχή (Ψεύτης ήλιος,1994). Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με μία πρόσφατη ταινίσ, που τυγχάνει να είναι το ντεμπούτο ενός νέου πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη (Η Επιστροφή, 2003).

 

 

Οι  προβολές θα πραγματοποιηθούν στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο "Βηθλέεμ" με κοινή ώρα έναρξης 21:30 και ελεύθερη είσοδο. 

 

Ευχαριστούμε τη θεατρολόγο Ειρήνη Μπαριτάκη για την επιλογή των ταινών.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών (κάντε κλικ στον τίτλο της ταινίας για περισσότερες πληροφορίες) 

 

Δευτέρα 9 Ιουλίου : Το θωρηκτό Ποτέμκιν

Τρίτη 10 Ιουλίου : Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή

Τετάρτη 11 Ιουλίου : Όταν πετούν οι γερανοί

Πέμπτη 12 Ιουλίου : Αντρέι Ρουμπλιώφ

Παρασκευή 13 Ιουλίου : Ψεύτης ήλιος

Σάββατο 14 Ιουλίου : Η Επιστροφή 

 

 

 

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης